Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kroonprinses Mary over rouw: 'Dat gaat nooit meer over'

Ze verloor haar moeder toen ze nog maar 25 was. Altijd mooi als royals zich uitspreken over zware onderwerpen waar ze zelf ervaring mee hebben. Zo zijn we in Nederland meermalen geroerd geweest door koningin Máxima, als zij over de dood van haar zusje Inés spreekt. Ook kroonprinses Mary van Denem...

Kroonprinses Mary over rouw: 'Dat gaat nooit meer over'

Ze verloor haar moeder toen ze nog maar 25 was.

Altijd mooi als royals zich uitspreken over zware onderwerpen waar ze zelf ervaring mee hebben. Zo zijn we in Nederland meermalen geroerd geweest door koningin Máxima, als zij over de dood van haar zusje Inés spreekt.

Ook kroonprinses Mary van Denemarken heeft een zwarte periode in haar leven gehad waar ze nu vaak over spreekt. Het verlies van haar moeder, in 1997. Tegenwoordig is Mary door die ervaring beschermvrouwe van het Deense nationale centrum voor rouw. En vanuit die rol sprak ze vorige week tijdens de eerste Europese Rouwconferentie.

'Het wordt deel van wie we zijn'

Ze nam in New York, waar ze was voor de Algemene Vergadering van de VN, een videoboodschap op voor de conferentie in haar eigen Kopenhagen.

"Ik weet uit eigen ervaring dat een naaste verliezen een van de moeilijkste, meest eenzame en levensveranderende dingen is die je kunt meemaken. Ik was 25 toen ik mijn moeder verloor. Ik mis haar nog steeds, ik denk continu aan haar. Rouw gaat nooit meer over. Het wordt deel van wie we zijn terwijl ons leven doordraait."

Mary's moeder Henrietta overleed nadat er complicaties optraden tijdens een operatie aan haar hart. Ze ontmoette nooit haar toekomstige schoonzoon. Sinds haar overlijden verhuisde Mary van Australië naar Denemarken met haar prins en kregen zij vier kinderen.

Compleet overweldigend

Mary: "Rouw komt plotseling, onverwacht en is compleet overweldigend. Je hele leven staat er een tijdlang van op zijn kop. Het is dan heel belangrijk dat je iemand hebt om mee te praten, iemand die naar je luistert, die je begrijpt."

Iedereen krijgt vroeg of laat met rouw te maken. Dus vindt het rouwcentrum, met Mary als boegbeeld, dat er een platform voor moet komen. "Rouw uit zich in vele vormen en de behoeften van mensen in rouw zijn heel verschillend en gevoelig. Door voor een platform te zorgen voor iedereen, leren we rouw beter te begrijpen en ondersteunen."

Dat begint met openheid, zegt de kroonprinses. "We moeten opener zijn en meer praten over de dood, rouw en een leven na een verlies. Het is belangrijk dat we inzien dat we beter met mensen kunnen praten over hun verlies dan niets te zeggen omdat we ze niet overstuur willen maken."

De hele speech bekijk je hier.

Beeld: Kongehus/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in