Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kroonprins Haakon: 'Mette-Marit en ik zijn even uit elkaar geweest'

Kroonprins Haakon heeft een biografie afgeleverd waarin hij niets uit de weg gaat: 'Mette-Marit en ik zijn even uit elkaar geweest.'

Haakon – Historier om en Tronarving

'Haakon – Historier om en Tronarving' , de biografie van kroonprins Haakon van Noorwegen, krijgt lovende recensies.

De prins schreef het boek samen met journalist en schrijver Kjetil S. Østli  die twee jaar lang veel tijd met hem doorbracht.

Getty Images

Het resultaat is een boek waarin de Noorse troonopvolger vertelt over zijn opvoeding, over het gevoel van vrijheid als student in Californië, over het moment dat hij Mette-Marit ontmoette, over het leven als vader, zijn brandende verlangen om de wereld te veranderen en over ouder worden.

Haakon – Historier om en Tronarving'

Haakon en Kjetil zien elkaar in de kroonprinselijke residentie Skaugum en het koninklijk paleis, in de royal hut in Uvdal en maken roadtrips met de kroonprins achter het stuur. Er komt een NAVO-oefening langs en een bezoek aan Windsor Castle – het is een openhartig, modern, grappig en veelzijdig portret van een toekomstige koning.

Kongehuset

Over zijn jeugd onthult hij zijn zus Märtha Louise en hij opgroeiden met twee gouvernantes die erg belangrijk voor hen werden. Een van Haakons eerste en sterkste herinneringen uit zijn kindertijd is van toen hij vijf jaar oud was en  gouvernante Elfrid hen verliet: "Ik was ontroostbaar."

Toch waren koning Harald en koningin Sonja nu ook weer geen heel afwezige ouders. Harald was, destijds ongebruikelijk, bij de geboorte van zijn twee kinderen en was het type vader dat vaak de kamer van zijn zoon binnenging, om daar op de grond samen met hem Lego te bouwen – het liefst met instructies, anders was het gewoon onzin, vond de koning.

Terwijl koning Harald degene was met wie Haakon binnen dingen deed, was het  moeder Sonja die de kinderen mee naar buiten nam: om te fietsen, te wandelen, te speuren, te skiën en naar musea en tentoonstellingen te gaan.

Hij beschrijft een typische dag in het boek als opstaan, naar school gereden worden terwijl hij ontbeet in de auto, naar huis terugkeren en zelf eten zoeken in de keuken - en dan om 19.00 uur eten.

Getty Images | Ari, Märtha, Mette-Marit en Haakon in 2002

Haakon gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg, zoals kerst 2019, toen zijn zwager Ari Behn, de ex van Haakons zus prinses Märtha Louise een einde aan zijn leven maakte. "We waren het niet altijd eens, Märtha, Ari, Mette en ik, maar ik heb ervaren dat we elkaar hielpen, dat we een team waren dat elkaar goed wilde. Ik wilde dat ze zich vrij zouden voelen om hun weg te vinden en deze voor ons allemaal te laten werken," aldus Haakon.

"Toen hij en Märtha uit elkaar gingen, ontmoetten we elkaar minder vaak. Ik wist dat hij het moeilijk had, maar het overlijden kwam als een schok." Haakon omschrijft Ari als zeer intelligent: "Ik heb ervaren dat hij zelfbewustzijn had, zowel in waar hij beter in wilde worden, als in waar hij goed in was. Hij had een duidelijk inzicht in zijn talenten. Maar misschien heeft hij het de hele tijd niet begrepen. Ik mis hem."

Getty Images

Over zijn nieuwe zwager Durek Verrett waar Haakons zus Märtha Louise in 2024 mee gaat trouwen: "Ik wil benadrukken dat ik van mijn zus hou en dat ik Durek waardeer. Het was heel spannend om hem te leren kennen. We zijn in veel opzichten verschillend, en dat maakt het ook interessant om bij hem te zijn."

Getty Images | Märtha em Haakon in 1993

Over Märtha: "We konden altijd over alles met elkaar praten, en we hadden vrijwel nooit ruzie. Ik herinner me nauwelijks één ruzie uit onze jeugd. Als oudste moest ze haar eigen weg vinden. Ze ontdekte de wereld vóór mij, en ze ontdekte hem voor mij."

Getty Images

In 1999 ontmoetten kroonprins Haakon en Mette-Marit (50) elkaar voor het eerst. De kroonprins zegt in het boek dat ze al snel een uitstekende indruk op hem maakte. "We hadden open en intense gesprekken. We lachten samen en konden eerlijk tegen elkaar zijn. Ik heb een hele leuke tijd met haar gehad. We hebben elkaar na de zomer en in het najaar meerdere keren ontmoet," aldus de kroonprins.

"We zijn erin geslaagd het geheim te houden en ontmoetten elkaar bij gemeenschappelijke vrienden en bij mij thuis. Sommige vrienden wisten dat Mette en ik elkaar hadden ontmoet, maar niet veel. Ze had tenslotte een klein kind, dus het lag niet helemaal voor de hand dat wij een stel zouden worden."

Getty Images

In het najaar ontstonden er problemen in het paradijs. Haakon zou met een VN-delegatie naar de Verenigde Staten reizen, Haakon en Mette-Marit besloten er een punt achter te zetten. "Voordat ik vertrok,  besloten we niet samen verder te gaan. Het werkte niet." Heel lang duurde de breuk overigens niet: "Toen ik weer thuis was, zochten we elkaar weer op en was het weer aan. Het was een goede tijd, een hele goede tijd."

Getty Images

Al was het ook niet allemaal rozengeur en maneschijn, zeker niet toen niet lang daarna de relatie uitlekte. Alle negatieve aandacht voor hun liefde en het gevoel dat ze continu werden achtervolgd door pers, vindt met name Mette-Marit nog steeds lastig.

"Ik leef nog steeds met het ongemak van dat jaar," zegt Mette-Marit in het boek. "Je achtervolgd voelen is een overweldigend gevoel. Ik had dat vanaf het moment dat het bekend werd totdat we trouwden."

Getty Images

In Noorwegen was rond 2000 nogal wat ophef over Mette-Marit, die als alleenstaand  moeder met een party-verleden bepaald geen klassieke potentiële kroonprinses was. De vader van haar zoontje Marius was bovendien veroordeeld voor het bezit van verboden middelen. "Het meest kwetsbare deel van mijn leven werd in het openbaar besproken," zegt Mette-Marit. "Ik kan niet begrijpen dat dat in Noorwegen gebeurde."

"Wat ik me herinner is dat er ontzettend veel negativiteit was rond Mette en mij, en dat veel mensen vonden dat ze het volste recht hadden om luidkeels iets over ons tweeën te zeggen," voegt Haakon toe. "Het is een surrealistische ervaring om mensen op tv te zien praten over je geliefde en dat ze zeggen dat twee verliefde mensen een einde aan hun relatie moeten maken."

Toen Haakon eenmaal in de media had gezegd dat hij en Mette-Marit samen waren, was er voor hun gevoel geen weg terug: "Het voelde alsof we al bijna getrouwd waren op dat moment." Nadat Mette bedremmeld haar excuses had aangeboden voor haar (nu ook weer niet zó wilde) verleden sloeg de stemming om en werd ze alsnog omarmd.

Getty Images

De twee traden uiteindelijk in augustus 2001 in het huwelijk.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Haakon – Historier om en Tronarving'