Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningspaar vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Net als de Belgische royals stellen ze woonruimte beschikbaar.  Mooi gebaar: koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan Oekraïense vluchtelingen opvangen. Vanaf medio april zal Slot ’t Oude Loo dienen als opvanglocatie. Die afspraak is gemaakt in opdracht van de koning, de huurder van het Sl...

Koningspaar vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Net als de Belgische royals stellen ze woonruimte beschikbaar. 

Mooi gebaar: koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan Oekraïense vluchtelingen opvangen. Vanaf medio april zal Slot ’t Oude Loo dienen als opvanglocatie.

Die afspraak is gemaakt in opdracht van de koning, de huurder van het Slot, tussen de Dienst van het Koninklijk Huis, het Rijksvastgoedbedrijf (als eigenaar), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Apeldoorn. Naar verwachting zullen zes tot acht gezinnen, ofwel twintig tot dertig personen, er gebruik van kunnen maken. Het Oude Loo is een jachtslot uit de 15de eeuw, niet ver van Paleis Het Loo.

"Dit is vrij uniek", zegt politiek commentator Frits Wester bij RTL Nieuws. "Je moet dit vooral zien als een manier om hun empathie te tonen aan de Oekraïense bevolking. Ze geven daarmee ook een afkeurend signaal af richting Poetin vanwege zijn gewelddadige inval in Oekraïne."

Belgische royals doen het ook

Vorige week werd bekend dat koning Filip en koningin Mathilde van België Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen, ongeveer op een vergelijkbare manier. Later vandaag maakt de Rijksvoorlichtingsdienst meer informatie bekend over de opvang door het koninklijk paar.

Ook veel 'gewone' Nederlanders vangen Oekraïense vluchtelingen op. Tot nu toe bieden ruim 1.700 geregistreerde gastgezinnen een thuis aan vluchtelingen uit Oekraïne. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Oekraïense vluchtelingen die in een Nederlands gastgezin belanden, van het kabinet 135 euro leefgeld per week krijgen. Oekraïners die in de gemeentelijke opvang zitten, kunnen 60 euro per week ontvangen.

Het aantal Oekraïners dat in totaal in Nederland wordt opgevangen is weer flink gestegen. De teller staat inmiddels op 12.000, liet het ministerie van Justitie en Veiligheid zondag weten. Gemeenten hebben tot dusver ruim 20.000 plekken geregeld.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in