Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningspaar steekt handen uit de mouwen op zorgboerderij

Er werd gesnoeid en gepoetst voor NLdoet!  Meldde prinses Beatrix zich gisteren al bij een kinderboerderij, vandaag gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de slag op Zorgboerderij Op Aarde in Brielle voor NLDoet van het Oranje Fonds. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Ned...

Koningspaar steekt handen uit de mouwen op zorgboerderij

Er werd gesnoeid en gepoetst voor NLdoet! 

Meldde prinses Beatrix zich gisteren al bij een kinderboerderij, vandaag gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de slag op Zorgboerderij Op Aarde in Brielle voor NLDoet van het Oranje Fonds.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats. Het Koninklijk Paar is beschermpaar van het Oranje Fonds. En als je thuis labradors hebt rondlopen, weet je dat er bij aankomst eerst even geaaid moet worden. 

Het koningspaar meldde zich bij multifunctionele boerderij Op Aarde. Dat is een boerenbedrijf 'gecombineerd met zorg en zingeving' en wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Naast het produceren en de verkoop van voedsel biedt Op Aarde ook zaalverhuur en activiteiten rond zingeving. En iets waarvoor veel stro nodig is - kijk HM de boel eens lekker uitmesten bij de geitjes! 

Daarnaast is er sinds 2012 Zorgboerderij Op Aarde. Hier kunnen thuiswonende ouderen met beginnende dementie terecht voor dagbesteding. De dagbesteding ontlast de mantelzorgers en zorgt dat de deelnemers langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ouderen werken mee in en om de boerderij: ze verzorgen de dieren, doen klusjes in de werkplaats, houden de moestuin bij en helpen met koken. Een poetsende koning? We kunnen er uren naar kijken! 

Dit willen we je niet onthouden, een gesprekje tussen beheerder Monteney en de koningin, tijdens het schuren - te leuk

Monteney: ,,Gisteren zagen we uw schoonmoeder al in actie.’’

Máxima: ,,O ja, waar was zij dan?’’

Monteney: ,,Op een kinderboerderij, ik zag mooie beelden van haar met een pony.’’

Máxima: ,,Och, ze is zo goed met dieren.’’

Monteney: ,,U toch ook, uw hondje Mambo is wereldberoemd geworden de laatste tijd.’’ (Máxima postte in januari een selfie met haar Toy Poedel, een paar dagen nadat het beest een Zoom-bespreking van de koningin verstoorde, red.)

Máxima: ,,En we hebben nog twee labradors.’’

Monteney: ,,Gaat dat goed, allemaal?’’

Maxima: ,,Nee! Mambo is de kleinste, dus hij wil telkens de baas spelen.’’

Monteney: ,,Heeft u ook poezen?’’

Máxima: ,,Nee, wij zijn niet echt van die poezenmensen.’’

Monteney: ,,Wij hebben ze hier wel, voor als de mensen in de dagbesteding verdrietig zijn. Dan komt regelmatig voor bij beginnende dementie en ze vinden het juist dan heerlijk om een poes te kunnen aaien.’’

Máxima knikt: ,,Dat geeft troost!’’

(Met dank aan Jeroen Schmale van het Algemeen Dagblad)

Het vaste team van de zorgboerderij wordt bij het werk ondersteund door 25 vrijwilligers. Zorgboerderij Op Aarde doet voor de tiende keer mee met NLdoet. Willem-Alexander werd aan het snoeien gezet en óf zijn instructeur stond ergens op óf ZM, toch een reus van een man, heeft iemand gevonden die nóg langer is. 

Tijdens deze voorjaarsschoonmaak hielpen Willem-Alexander, Máxima en diverse vrijwilligers met het snoeien van de perenbomen, het schoonmaken van de tuinmeubelen, het uitmesten van de dierenverblijven en het poetsen van de binnenruimtes van de zorgboerderij.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in