Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Máxima: 'Iedereen verlangt ernaar weer bij elkaar te komen'

Koningin Máxima: 'Iedereen verlangt ernaar weer bij elkaar te komen'

Het koningspaar mist de fysieke werkbezoeken erg.

Inmiddels kan er weer wat meer wat betreft samenkomen, maar een royal agenda ligt vaak al een jaar van te voren vast en valt niet heel snel om te gooien. Dus geldt voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog altijd dat ze fysieke werkbezoeken missen.

Dat gaven ze deze week aan, in een interview aan het Algemeen Dagblad, over hun rol als beschermpaar van het Oranje Fonds dat deze week 20 jaar bestaat (ze 'kregen' het voor hun huwelijk in 2002').

Vanwege de coronapandemie worden die bezoeken sinds twee jaar veelal digitaal afgelegd. "We hebben wel projecten (van het Oranjefonds) bezocht, maar dan virtueel," vertelde de koning in paleis Huis ten Bosch. "Dat kan nooit een vervanging zijn voor het echt ontmoeten van mensen. Wij zijn toch kuddedieren, we willen elkaar blijven zien." 

Koningin Máxima vulde aan: "Ik denk dat iedereen ernaar verlangt gewoon fysiek weer bij elkaar te komen." 

Willem-Alexander en Máxima keken terug op meerdere werkbezoeken die ze als beschermpaar van het Oranje Fonds de afgelopen jaren brachten aan initiatieven in Nederland en op Curaçao.

Zo was de koning in 2015 in Hengelo, om het initiatief Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente te bezoeken. Daarin worden kinderen en jongeren die als mantelzorger fungeren voor een ziek familielid, gekoppeld aan maatjes die zelf ook mantelzorger zijn of zijn geweest.

'Ik was echt aangedaan toen ik dit project had bezocht'

"Hier heb ik zelf veel van geleerd,’’ vertelde de vorst. "Dat kinderen - kleine kinderen zelfs - als mantelzorgers dienen voor zieke ouders, broertjes en zusjes. En hoe belangrijk het is dat ze er even tussenuit kunnen en kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Ik was echt aangedaan toen ik dit project had bezocht."

Het hele gesprek zie je hier.

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in