Hartje zomer vieren de Belgen hun Nationale Feestdag, compleet met mosselen, friet en royals, héél veel royals.
Voor koningin Mathilde en haar gezin is het festijn altijd een pittig dagje. Men zit al vroeg in de kerk voor een dankdienst, er is een walkabout met het publiek en er wordt een militair defilé afgenomen. En intussen is het zaak de familie een beetje op één lijn te houden want de Belgische royals koesteren hun onderlinge brouilles, om het spannend te houden.
Awel, hoe verliep de viering van 2019? De dag begon in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal voor een Te Deum. Het gezin werd bij aankomst luid toegejuicht en nam na afloop van de plechtigheid ruim de tijd om het publiek te begroeten.
Koningin Mathilde en kroonprinses Elisabeth droegen allebei Natan. Hare Majesteit koos voor "een jurk met tailleriem in geborduurde guipure geglansd met zijde, met opstaande kraag en geknipte draden in de kleur terracotta," aldus Natans Edouard Vermeulen zelve.
Mathilde's hoed was van Maison Fabienne Delvigne uit de toekomstige couturecollectie 2020.
"Gemaakt van natuurlijke vezels in een kleur die past bij haar outfit", zegt Delvigne. "Geïnspireerd op het bladmotief op de kant van haar jurk." Ook over het kapsel was even nagedacht - beeldig.
Elisabeth - wat een leuke foto van vader en dochter! - ging gekleed in "Een zijden jurk, crépon mousseline met bloemenprint, gesmokte kraag en openvallende mouwen in de kleur ecru," aldus Natan.
Van links naar rechts Gabriel, Elisabeth, Mathilde, Filip, Emmanuel en Eléonore.
🇧🇪 Wie ondersteunt wie?
— [Wim Dehandschutter] (@WDehandschutter) July 21, 2019
Arm-in-arm op de nationale feestdag: koningin Mathilde (op hoge hakken over de kasseien aan de kathedraal van Brussel) en prins Gabriël (in het gips na -vermoedelijk- een sportongeval). Naast hen loopt prinses Eléonore. pic.twitter.com/2qwAmkmxX6
Prins Gabriel droeg vooral gips, al was het zo goed mogelijk gecamoufleerd met een zwarte slof.
Bij het Militair Defilé voor het koninklijk paleis werd het koninklijk gezin aangevuld...
...met prins Laurent en prinses Claire, in een vrolijk rood pak...
🇧🇪 “Sta ook eens op, Laurent”, gebaart prinses Claire voor de start van het defilé, als huisarts Cathérine le Clément de Saint-Marcq haar, prinses Astrid en prins Lorenz komt groeten. Laurent blijft (ostentatief?) zitten. De vrouw werd bekend als lijfarts van koning Albert. pic.twitter.com/tSmcryl5TZ
— [Wim Dehandschutter] (@WDehandschutter) July 21, 2019
...en natuurlijk liet Laurent zich weer van zijn beste kant zien. Hij speelde later nog eens vier minuten met zijn smartphone omdat de militaire voertuigen hem niet konden boeien. Het grappige is dat het niets afdoet aan zijn populariteit: de Belgen hebben best een zwak voor deze prins, die graag buiten de lijntjes kleurt.
🇧🇪 Onvoorstelbaar! Prins Laurent belt tijdens het defilé op de nationale feestdag. Op een gegeven moment lijken koning Filip en koningin Mathilde dat door te hebben - ze kijken in zijn richting. Echtgenote prinses Claire lijkt hem ook duidelijk te maken dat dit niet kan. pic.twitter.com/MQ0Vzpfgkp
— [Wim Dehandschutter] (@WDehandschutter) July 21, 2019
Dus uitgebreid bellen tijdens de parade kon er ook nog wel bij.
🇧🇪 Op een dag als deze kan de koninklijke familie blij zijn met een prinses als Claire. Het Zwitserland van de Belgische monarchie. Blijft pal achter echtgenoot prins Laurent staan. En houdt tegelijk de banden met de schoonfamilie warm, hier Laurents zus Astrid en dier man Lorenz pic.twitter.com/HV31VTuqNF
— [Wim Dehandschutter] (@WDehandschutter) July 21, 2019
Misschien dat de prins niet lekker was. Gelukkig kan prinses Claire multitasken.
Voor de feestelijke activiteiten 's avonds had Mathilde even iets anders aangetrokken: een nieuwe Valentino.
De festiviteiten begonnen gisteravond met een concert waarbij niet alleen koning Filip en koningin Mathilde (in Erdem) aanwezig waren…
… maar ook Filips zus prinses Astrid en haar man, aartshertog Lorenz van Austria-Este.
Er zijn wat zorgen rondom de gezondheid van de prinses die al zeker vijftien jaar kampt met slaapproblemen en veel stress heeft van de moeizame relatie van haar broer prins Laurent met hun ouders, oud-koning Albert en oud-koningin Paola. Afgaand op de blauwe plek had ze een ongelukje gehad.
In zijn toespraak voor de Nationale Dag liet koning Filip de politieke partijen weten dat hij zo snel mogelijk een nieuwe regering wil en dat er een open dialoog moet komen: “Alle partijen moeten samen naar oplossingen zoeken, zonder exclusieven.”
Bijzonder was dat hij Elisabeth meenam naar de opnames van zijn jaarlijkse toespraak. De kroonprinses kreeg zo een unieke blik achter de schermen. Ze bediende zelf ook even een camera en zag hoe haar vader zijn speech moest aflezen. Het koningspaar neemt Elisabeth steeds vaker mee op officiële verplichtingen, zo wordt de prinses voorbereid op haar toekomstige taak als koningin. Over drie maanden wordt Elisabeth achttien.
De Belgen vieren vandaag dat in september 1830 in Brussel de revolutie uitbrak. Door die opstand scheidde België zich af van de Noordelijke Provincies. Het Voorlopig Bewind riep in oktober 1830 de onafhankelijkheid van het land uit. Het Nationaal Congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot de allereerste koning der Belgen. En Leopold I legde op 21 juli, de nationale feestdag van België dus, de eed af. Dát wordt sindsdien gevierd.
Foto's © ANP, PPE Agency, Belgische Monarchie, Hollandse Hoogte
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in