Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koning Willem-Alexander: groen op zee

Lekker uitwaaien is niet verkeerd op zo'n warme dag.  Koning Willem-Alexander was maandag meteen weer aan het werk: vergaderen met zijn staf, afscheidsaudiëntie van de ambassadeur van Moldavië, royal core business, zeg maar. Vandaag was hij voor het eerst in weken weer eens op werkbezoek en het w...

Koning Willem-Alexander: groen op zee

Lekker uitwaaien is niet verkeerd op zo'n warme dag. 

Koning Willem-Alexander was maandag meteen weer aan het werk: vergaderen met zijn staf, afscheidsaudiëntie van de ambassadeur van Moldavië, royal core business, zeg maar.

Vandaag was hij voor het eerst in weken weer eens op werkbezoek en het was meteen lekker uitwaaien, want hij bezocht diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met wind, zon en groene waterstof. Dit als onderdeel van de energietransitie die ervoor moet zorgen dat het energiesysteem in 2050 vrijwel volledig CO2 neutraal is.

ZM is nogal van de innovaties, dus het werkbezoek had zijn volledige belangstelling. Een en ander begon op één van TenneT’s transformatorplatformen van het Net op Zee project Hollandse Kust (zuid). Dit 'stopcontact op zee' transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom naar land. Naast hem powervrouw Manon van Beek.

Vervolgens werd het Q13a-A platform van Neptune Energy bezocht, waar de groene waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. TNO is hierbij betrokken als één van de partners. In deze pilot worden op een werkend platform offshore wind, offshore gas en groene waterstof geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd. 

Tijdens de boottocht werd ook langs het pilotproject van Oceans of Energy gevaren, waar drijvende zonnepanelen worden getest. Nederland heeft op land niet genoeg geschikte ruimte om de energie van de zon te benutten die nodig is voor onze toekomstige energiemix. Deze test is een stap richting grootschalige uitrol op zee.

Aan het einde van de boottocht vond een slotgesprek plaats met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen en organisaties.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in