Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kiest WA een miljoenensubsidie of een privéjachtseizoen?

De koning heeft een pittige beslissing te nemen. Ophef alom, ruim een jaar geleden. Uit onderzoek van Zembla bleek toen dat koning Willem-Alexander onrechtmatig 4,7 miljoen euro subsidie had gekregen voor Kroondomein het Loo. En die saga krijgt nu een staartje. Demissionair minister van Landbouw ...

Kiest WA een miljoenensubsidie of een privéjachtseizoen?

De koning heeft een pittige beslissing te nemen.

Ophef alom, ruim een jaar geleden. Uit onderzoek van Zembla bleek toen dat koning Willem-Alexander onrechtmatig 4,7 miljoen euro subsidie had gekregen voor Kroondomein het Loo. En die saga krijgt nu een staartje.

Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten liet vandaag aan de Tweede Kamer weten dat de koning voor een keuze staat: hij mag Kroondomein Het Loo niet meer elk jaar maandenlang sluiten als hij nog subsidie wenst te krijgen voor het onderhoud van het natuurgebied.

De algemene regels voor dergelijke subsidies gelden vanaf 2022 ook voor de koning, stelde Schouten. Het gaat om een bedrag van 4,7 miljoen euro over de afgelopen vijf jaar. Die de rentmeester (Willem-Alexander) alleen nog krijgt als het park het hele jaar door open is voor publiek. Of nou ja: een week per jaar mag de koning het rijk nog alleen hebben, meldt het AD.

Op dit moment, en de afgelopen jaren, is Het Loo veel langer dicht: van half september tot eind december. Daar kwam al vaker kritiek op, maar begin dit jaar eiste de Kamer ook duidelijkheid van de koning.

Want officieel is niet bekend wat er wél gebeurt op Het Loo in die dichte maanden. Vermoedelijk gebruiken de Oranjes het gebied dan om te jagen. Dat mag wel, maar de sluiting is dus in strijd met de vergunningsvoorschriften voor de subsidie. Nu sluit de koning 7200 hectare grond. Volgens de vergunning mag dat maar één hectare zijn. Zodat belastingbetalers ook kunnen meegenieten van het prachtige gebied.

Het is nu dus de vraag wat de koning doet. Mogelijk wordt dit het laatste jaar met een maandenlange sluiting van Het Loo. Overigens zullen de Oranjes ook na een eventuele nieuwe regeling gewoon gebruik kunnen blijven maken van Kasteel Het Oude Loo, een favoriet buitenverblijf van de familie dat sowieso niet toegankelijk is voor publiek.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in