Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima over royals in metallic

'Met een beetje pech lijkt je net een rol aluminiumfolie.' Een zilverkleurige jurk kán heel mooi zijn, maar met een beetje pech lijk je net op een rol aluminiumfolie. De metallic-trend van dit seizoen is dus niet zonder gevaren, maar de royals durven hem wel aan. Monaco is glitterstaat numero 1 e...

Josine van Modekoningin Máxima over royals in metallic

'Met een beetje pech lijkt je net een rol aluminiumfolie.'

Een zilverkleurige jurk kán heel mooi zijn, maar met een beetje pech lijk je net op een rol aluminiumfolie. De metallic-trend van dit seizoen is dus niet zonder gevaren, maar de royals durven hem wel aan.

Monaco is glitterstaat numero 1 en dat zie je terug in prinses Charlene's walk-in closet. Metallics in allerlei kleuren en materialen hangen er gezusterlijk naast elkaar. Wat vind je bijvoorbeeld van deze jumpsuit slash avondjurk in één? Meer glitter en glamour wordt het niet snel aan het hof.

Ook zilver, ook hoogblond, maar toch zien we hier een heel andere Charlene. Haar jurk is dan ook gekocht bij een van Kate's vaste shopadresjes: Jenny Packham.

Dat glimmende stoffen heel ongenadig kunnen zijn, bewijst toen nog prinses Máxima in 2011 met een gouden look van Halston Heritage. De stof van haar godinnenjurk lijkt door de vele flitslichten wel aan haar lijf vast te plakken en daar knapt - Doutzen Kroes daargelaten - natuurlijk niemand van op.

Pak je een wat zwaardere zijdesoort, dan is het effect gelijk heel anders. Kijk maar naar dit fantastische broekpak van Valentino. Het is slank gesneden, héél slank gesneden zelfs, maar toch flatteert het ontwerp van top tot teen.

Tijdens een koninklijk feest in Luxemburg hult prinses Martha-Louise van Noorwegen zich in een heerlijke avondjurk vol oversized pailletten. Discobal Alert!

Metallic stoffen zijn al bijzonder van zichzelf, dus heb je als prinses helemaal geen andere toeters en bellen nodig om op te vallen. Kijk maar naar prinses Madeleine van Zweden, die hier schittert in een jurk van Roland Mouret.

(Pssst! Meghan, de hertogin van Sussex, heeft de jurk in het blauw gedragen. Wat een verschil in effect, hè?)

Op de rode loper in Hollywood voelen metallic stoffen zich ook goed thuis. Misschien leidt het decolleté wat af, maar vergeet vooral niet te kijken naar de bijzondere tas en schoenen van Meghan. Hebben, hebben, hebben!

Giet je een glimmende stof en een korte roklengte in één ontwerp, dan is de kans klein dat er een heel koninklijke jurk uitkomt. Maar niet getreurd: Letizia van Spanje durft bijna alles aan. Kijk maar.

Van kort gaan we door naar lang, want in de kast van koningin Rania van Jordanië hangt een avondjurk waar je U tegen zegt. En waar je misschien ook nog wel voor buigt. Ragfijn borduurwerk bij de halslijn, een statige sleep aan de achterzijde: dit zouden hedendaagse Disneyprinsessen moeten dragen! 

Is de jurk van Rania te veilig, dan heeft Golden Girl Kate, de hertogin van Cambridge, nog wel een suggestie. Van deze gouden avondjurk van Jenny Packham (hebben we haar weer!) wordt toch iedereen blij?  

Een metallic stof hoeft niet per se goud, zilver of brons te zijn. Lichtblauw is ook een optie, zo laat de Duchess hier zien. 

Terwijl ik als vierjarig kleutertje tevreden moest zijn met gebreide tasjes van mijn oma (en dat was ik!), had Charlotte Casiraghi op die leeftijd al een eigen Chaneltas. De voorliefde voor het Franse modehuis is haar dus met de paplepel ingegoten. Gelukkig maar, anders had ik deze prachtige quiltjas nooit onder ogen gekregen.

Een prinses in brokaat is natuurlijk altijd een goed idee. Zijde met ingeweven gouddraad brengt simpelweg sprookjes tot leven. Wie hier nog aan twijfelt, moet deze foto van Victoria van Zweden maar eens goed bekijken. Cinderella, eat your heart out!

En last but not least nog een mooi voorbeeld van less is more: koningin Letizia in een metallic rok van Zara.

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in