Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima over Royal Strapless Looks

'Een strapless jurk kan héél mooi zijn, maar ook héél gevaarlijk.' Strapless is beeldig - geen vrouw die geen mooie schouderpartij heeft - en sexy, maar het moet allemaal wel heel goed gemaakt zijn, wil het geen hijsen worden. Josine van Modekoningin Máxima over royaal wat bloot geven. In de jare...

Josine van Modekoningin Máxima over Royal Strapless Looks

'Een strapless jurk kan héél mooi zijn, maar ook héél gevaarlijk.'

Strapless is beeldig - geen vrouw die geen mooie schouderpartij heeft - en sexy, maar het moet allemaal wel heel goed gemaakt zijn, wil het geen hijsen worden. Josine van Modekoningin Máxima over royaal wat bloot geven.

In de jaren zestig zet modemeester Valentino een strapless avondjurk op papier. Het ontwerp met een draperie vanuit de halslijn blijkt zowel elegant als tijdloos te zijn, want bijna zestig (!) jaar later draagt koningin Máxima een groene uitvoering tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning.

Het ontwerp staat haar fantastisch en dat komt natuurlijk ook doordat ze een heel vriendelijk figuur heeft voor een strapless avondjurk. Het is misschien een beetje een technisch verhaal, maar wie goed kijkt, ziet dat de koningin een vrij lage buste heeft. Door deze natuurlijk eigenschap is er genoeg ruimte voor een strapless decolleté plus collier, zoals bovenstaande foto ook wel bewijst.

Met een push-up korset ziet een strapless jurk er gelijk heel anders uit. Minder koninklijk, als je het mij vraagt.

Een strapless jurk vraagt - nee sméékt - om maatwerk. Als je niet uitkijkt, buitelen de kipfilets over de rand heen, zelfs bij een maatje 34. Ook de hoogte vraagt om een goede aanpak, maar aan het hof kunnen ze daar altijd wel wat mee spelen. De jurk die Máxima privé droeg bij het huwelijk van haar broer Juan, dook later in een gekuiste versie op bij een staatsbanket. Kijk en vergelijk maar; er is gewoon een rand bovenaan gezet.

Prinses Diana kende het gevaar van de bandloze jurk maar al te goed. Bij haar eerste koninklijke gala droeg ze een zwarte variant, die bij het verlaten van de auto wel heel veel bloot gaf. Je begrijpt wel: commotie werd haar deel…

Jaren later, bij een van haar eerste gala’s, droeg hertogin Kate ook een strapless avondjurk met roezeltjes. Vast geen toeval.

Lang niet iedere gelegenheid leent zich voor blote schouders. Aan het hof weten ze dat maar al te goed. Maar een bestaande jurk kan gelukkig altijd nog worden omgedoopt tot een strapless variant, zoals Diana met deze Catherine Walker uit 1987 deed.

Het leuke aan een strapless jurk: je hebt ze in alle vormen, maten en stijlen. Koningin Mathilde van België heeft een heel roze variant in haar kast hangen.

Kroonprinses Victoria van Zweden is ook wel te porren voor strapless en laagjes, maar haar jurk ziet er weer heel anders uit.

Kate kan een kleurrijk ontwerp eveneens wel waarderen.

Lieflijk en romantisch: zo kan het ook, aldus Máxima.

Het fijne van strapless: je kunt er een heerlijk statement collier bij dragen, zoals Mathilde bewijst.

Of je fleurt de boel op met veren à la koningin Letizia van Spanje. Ook leuk!

Een jurk zonder bandjes is niet iets van de laatste tijd. Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk droeg er al een in de jaren ’50. Tijdens het uitspreken van de kersttoespraak van 1953 in Nieuw-Zeeland, notabene.

Victoria van Zweden droeg in 2018 een jaren ’90-jurk van haar moeder Silvia. Zou je niet zeggen, toch?

Nog een laatste waarschuwing voor jij ook overstag gaat: let goed op met zonnen. Zeker als je een badpak met brede banden draagt. Máxima laat hier zien wat er dan mis kan gaan…

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in