Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima over de royal plissétrend

'Het wordt plooien, plooien en nog eens plooien!' Het Belgische modehuis Natan is aan het plisseren geslagen en daarom is de kans groot dat koningin Máxima zich de komende maanden ook gaat hullen in plooien, plooien en nog eens plooien. Josine van Modekoningin Máxima warmt je alvast op voor het p...

Josine van Modekoningin Máxima over de royal plissétrend

'Het wordt plooien, plooien en nog eens plooien!'

Het Belgische modehuis Natan is aan het plisseren geslagen en daarom is de kans groot dat koningin Máxima zich de komende maanden ook gaat hullen in plooien, plooien en nog eens plooien. Josine van Modekoningin Máxima warmt je alvast op voor het plisséfestijn.

Om meteen maar met een ‘bam’ te beginnen: Máxima’s robijnrobe japon van Mattijs van Bergen is natuurlijk hét bewijs dat royalty en plissé goed samengaan. De koningin droeg de creatie bij een prijsuitreiking in Duitsland en wist zo alle ogen naar zich toe te trekken.

Hier zie je wel hoe enorm veel stof er in een plissérok gaat zitten. Voor alle plooien in het gareel zijn gebracht, wordt er dan ook heel wat werk verzet. De technieken en materialen kunnen verschillen. In het geval van Máxima’s rok is er gewerkt met kartonnen mallen en een stoomcabine. Klinkt spannend, is het ook.

Ook rood, ook plissé, maar wel een heel ander totaalplaatje. Door haar hard groeiende babybuik barst Meghan, hertogin van Sussex, hier bijna uit haar jurk, maar dat mag de pret niet drukken. Plissé kan altijd (alleen in de sportschool is het wellicht niet zo handig.)

Zoals gezegd zijn ze bij Natan ook aan het plisseren geslagen. Niet een beetje, nee voluit. The sky is the limit. Koningin Mathilde's rood-roze jurk is daar het elegante bewijs van. Ik zie Máxima er ook wel mee lopen.

Plissé betekent volume en daarom moet je het wel tactisch inzetten. In deze plooirok met dessin van Hugo Boss oogt Meghan onnodig zwaar…

…terwijl ze in deze jurk van Club Monaco haar inspanningen in de sportschool mooi terug ziet. Wat hier ook wel duidelijk wordt, is het effect van een soepele, geplisseerde stof. Negen van de tien keer danst het materiaal als een wolk om je heen. Wie wil dat nou niet?

Plooien en printjes kunnen prima samengaan. Kroonprinses Mary van Denemarken laat dat zien met deze plissérok van Paul & Joe. De ene keer draagt ze hem met een witte blouse, dan weer met een blauwe, vervelen doet hij nooit.

Voor het plisseren van leer moet je kennis, kunde én geduld hebben. Maar als je dat allemaal in huis hebt, dan kun je wel een rok afleveren waar je U tegen zegt. Koningin Rania van Jordanië draagt hem in modestad Parijs.

Van zwart - en ook wel een beetje zwaar - gaan we door naar een heel licht en luchtig plaatje. In Cuba (2019) draagt koningin Letizia van Spanje een babyblauwe jurk met een heuse plissé-kraag. Bon chic!

In 2019 werd de Spaanse koningin verwacht bij een concert ter nagedachtenis van terrorismeslachtoffers. Ik kan me zo voorstellen dat ze echt wel even voor haar kledingkast heeft staan twijfelen. Want wat trek je op zo’n moment aan? Een heel feestelijke jurk is op zo’n moment natuurlijk not done, maar te formeel was ook niet de bedoeling. Het werd uiteindelijk een zwarte cocktailjurk met plissé en een lijnenspel van verschillende zwarte stoffen. Heel modern, heel elegant en toch ook passend ingetogen.

Van tijd tot tijd kopieert hertogin Kate een look van prinses Diana en dat levert mooie plaatjes op.

Prinses Charlène van Monaco kiest vaak voor stoere, moderne kleding, maar een lieve en speelse look kan ze ook prima hebben. Kijk maar.

Prinses Mary is normaal gesproken juist een aanhanger van het modemotto ‘less is more’, maar een uitstapje op z’n tijd kan ze heus wel waarderen.. Hier zien we haar met kant én plissé. Jaja, het kan gek lopen.

Voor de kerstvideo van 2019 haalt Charlene een gouden plissérok en zwarte coltrui tevoorschijn. Een goed idee, want zelden zag ik haar zó mooi. Alles klopt, behalve die kitscherige kerstboom op de achtergrond. Ach ja, een kleinigheidje hou je altijd wel.

Helaas is plissé geen toverwoord voor de mode-industrie. Zo krijg ik bijna last van zeeziekte als ik kijk naar kroonprinses Victoria’s geplooide strepenrok.

Ben ik de enige?

Last but not least: Máxima’s stippenjurk van Zimmermann.

Maar ja, wat staat haar niet? 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in