Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima: ‘Koningsdag is ook een béétje Koninginnedag’

Koningsdag-voorpret met een fijne throwback! Als er één moment is waarop alle ogen op koningin Máxima gericht zijn, is het Koningsdag wel, dat zo toch een beetje Koninginnedag blijft. Royal fashion en Máximakenner Josine blikt terug op HM’s meest opvallende looks van de afgelopen twintig jaar. Be...

Josine van Modekoningin Máxima: ‘Koningsdag is ook een béétje Koninginnedag’

Koningsdag-voorpret met een fijne throwback!

Als er één moment is waarop alle ogen op koningin Máxima gericht zijn, is het Koningsdag wel, dat zo toch een beetje Koninginnedag blijft. Royal fashion en Máximakenner Josine blikt terug op HM’s meest opvallende looks van de afgelopen twintig jaar.

Behouden begin

Hoe verschijn je stijlvol op het verjaardagsfeest van je schoonmoeder? Op 30 april 2002 laat Máxima zien dat zij daar wel een antwoord op heeft. Als een moderne Jackie Kennedy schrijdt ze over de rode loper in een zachtgeel mantelpak met grote knopen. Een grote omslagdoek, dan nog een heuse must-have, ontbreekt uiteraard niet.

Lef en traditie

Na een veilige start toont Máxima in 2004 haar lef. Midden in een zee van koninklijke zijde en wol draagt ze een spijkerjasje met rafels. Dat is zeker aan het Nederlandse hof een gewaagde keuze. Haar rode baret blijkt een knipoog te zijn naar haar roots; op het platteland van Argentinië wordt het hoofddeksel veel gedragen door gaucho’s.

Jackie meets Elle

In 2008 laat Máxima zich opnieuw inspireren door Jackie Kennedy, maar dit keer oogt het totaalplaatje heel wat spannender. Felroze stof, een verhoogde taille, een dophoed met rafeltjes... Dit is Jackie Kennedy meets Legally Blonde op z’n best.

Van eigen bodem

In 2011 draagt Máxima voor het eerst Dutch Design op de feestdag. Haar jurk van Jan Taminiau bestaat uit een huidkleurige basis met daaroverheen een wolk van taupekleurige stof.

Een hoed ontbreekt, maar in Máxima’s blonde lokken prijkt wel een zijden roos.

Royal classic

In 2015 is Máxima koningin en dat vraagt natuurlijk om een nóg chiquere look. Een hoed met opgeslagen rand, een schuine knot en een paar mooie handschoenen voorzien haar van koninklijke klasse. De jurk, met borduurwerk bij de taille, is van Natan.

Oranje boven

Veel trends laat Máxima zo aan zich voorbijgaan, maar de culotte (wijde kuitbroek) brengt haar hoofd helemaal op hol. In 2019 draagt ze een ontwerp van Natan. Niet direct haar meest flatteuze outfit ooit, maar met de oranje accenten scoort ze wel bonuspunten. Het haar is – passend bij haar signature look – schuin opgestoken.

Killer Queen

Dankzij de twee rechter­handen van haar kleedster draagt Máxima veel hoeden uit eigen atelier. Zo ook vorig jaar. De deux-pièces van blauwgroene en gele zijde die er perfect mee matcht, komt uit de koker van Natan. Let ook op het tasje van dezelfde stof. Alles maakt duidelijk dat dit Hare Majesteit Koningin Máxima is.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP. Dit artikel heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2022 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in