Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM's hoeden krijgen steeds vaker een make-over'

Demonteren, iets nieuws erbij et voilà – nieuwe look! Ze heeft geld genoeg om aan de lopende band nieuwe hoeden te kopen, maar koningin Máxima zien we de laatste tijd ook nog weleens met een vermaakte hoed. Hoe heerlijk Hollands! Misschien wel goed om te weten: Máxima’s kamenier heeft een cursus ...

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM's hoeden krijgen steeds vaker een make-over'

Demonteren, iets nieuws erbij et voilà – nieuwe look!

Ze heeft geld genoeg om aan de lopende band nieuwe hoeden te kopen, maar koningin Máxima zien we de laatste tijd ook nog weleens met een vermaakte hoed. Hoe heerlijk Hollands!

Misschien wel goed om te weten: Máxima’s kamenier heeft een cursus gevolgd bij een Haagse modiste. De koningin hoeft dus alleen maar even te appen als zij een van haar hoeden een make-over wil geven. Dat deed zij bijvoorbeeld toen ze voor het staatsbezoek aan Oostenrijk een cognackleurig cocktailhoedje zocht.

Bij een eerdere outing van de jurk in Indonesië had ze een typische jaren twintig hoed met bijbehorend golfkapsel gedragen, maar dit keer wilde ze wat anders.

De twee haarbanden, die elkaar zijdelings kruisten, werden tijdens de update losgehaald. De onderste band werd vervolgens voorzien van twee riante, handgemaakte bloemen van zijde. Dat leverde een heel ander plaatje op.

Tijdens de staatsbegrafenis van de Queen dook er ook een oude hoed in een nieuw jasje op. Het oorspronkelijke ontwerp kwam in beeld tijdens de Nationale Dodenherdenking van 2021.

Het model volstond blijkbaar, maar er werd wel - passend bij de klassieke kleding van de koningin - een laag voile over de hoed aangebracht.

Sommige hoeden herken je bijna niet terug na een bezoekje aan het atelier. Bijvoorbeeld deze breedgerande hoed, die Máxima droeg tijdens het staatsbezoek aan Argentinië (2006).

Hoe mooi het slagschip ook was: door de brede hoedenrand was het bijna onmogelijk om Máxima’s gezicht op de foto te krijgen. De schaar werd tien jaar later subiet in het stro gezet en dat leverde een heel ander hoedje op. Jaja, een dopje! RIP rand…

Soms is het verwijderen of toevoegen van wat garnering al voldoende. Deze hoed met witte bloem kwam in beeld tijdens de bijzetting van koningin Juliana….

… en zonder bloem met een mat lint tijdens de Nationale Dodenherdenking van 2018.

Ploeteren

Soms ziet een metamorfose er heel eenvoudig uit, maar schijn kan bedriegen. Toen Máxima op Koninginnedag 2004 Groningen bezocht, droeg ze deze rode baret. Je kent hem vast wel.

Veertien jaar later droeg ze hem opnieuw in Groningen, maar ditmaal op Koningsdag. Leuke knipoog natuurlijk, leuk bedacht, maar modiste Fabienne Delvigne was minder blij. Aan haar werd namelijk gevraagd om de baret iets te verkleinen voor een wat pittiger resultaat, en laat ik het zo zeggen: je kunt beter een compleet nieuwe baret maken dan een bestaande verkleinen. Bij ieder steekje kwam er weer een andere plooi tevoorschijn.

Klapper

Drie voor de prijs van één gaat op voor deze rode capeline met zijden klaprozen. In deze versie droeg Máxima de hoed tijdens een staatsbezoek in 2003.

In 2007 dook de capeline zónder klaprozen op.

Weer tien jaar later bleken de bloemen ook prima te kunnen functioneren als losse haardecoratie. Nog een versie en we hebben kwartet!

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in