Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima: 'De Empire-jurk is ideaal om uit te buiken na een staatsdiner'

Beeldig rond de buste, daaronder vergevingsgezinde ruimte! Josine van Modekoningin Máxima: Het is je vast niet ontgaan: het tweede seizoen van Bridgerton staat online. Wie het gekus en geknuffel van de Londense aristocratie niet kan waarderen, kan de serie altijd nog kijken vanwege de mode. Van d...

Josine van Modekoningin Máxima: 'De Empire-jurk is ideaal om uit te buiken na een staatsdiner'

Beeldig rond de buste, daaronder vergevingsgezinde ruimte!

Josine van Modekoningin Máxima: Het is je vast niet ontgaan: het tweede seizoen van Bridgerton staat online. Wie het gekus en geknuffel van de Londense aristocratie niet kan waarderen, kan de serie altijd nog kijken vanwege de mode. Van de eerste tot de laatste minuut krijgt de kijker namelijk de mooiste empire-jurken voorgeschoteld. Voor wie dat klinkt als abracadabra: een empire-jurk herken je aan een nauwsluitend lijfje dat net onder de buste eindigt. Vanuit de hoge taille waaiert de rok wijd uit.

Aan het begin van de negentiende eeuw was de empire-lijn hoogmode, maar ook nu nog zie je majesteiten en hoogheden er volop in rondlopen. Koningin Mathilde van België toont hier een haast feeëriek voorbeeld. 

Door de hoge taille en wijde rok verdwijnen de buik en heupen buiten beeld. Zeker na een avondje tafelen is dat een groot pluspunt, ook bij kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, hier met haar man Haakon.

De empire-lijn kun je op verschillende manieren vormgeven. Koningin Máxima draagt hier een jurk met sexy spaghettibandjes.

Je kunt ook kiezen voor een ingewikkeld lijnenspel en een mix van stoffen, zoals kroonprinses Victoria van Zweden deed.

Een geborduurde rand onder de buste behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Van prinses Charlène van Monaco weten we dat ze graag haar brede (zwem)schouders benadrukt. Hier doet ze dat met een empire-jurk met aangeknipte mouw. 

Ook mooi: een rijk geborduurd lijfje, wederom bij Victoria. Deze jurk zouden ze zo in Bridgerton kunnen dragen.

Deze moderne kleurexplosie leent zich minder voor een reis terug in de tijd. Maar mooi is hij zeker.

Rond 2004 bracht modemeester Valentino de empire-lijn onder de aandacht. Máxima kocht in die tijd dit zachtroze snoepje.

Ook Valentino, ook uit die tijd: een paarse empire-jurk met één bandje en een dansende volant.

En in het kader van ‘driemaal is scheepsrecht’: nóg een Valentino, maar dit keer een vintage ontwerp uit de jaren vijftig.

Naast dat je er heerlijk in kunt uitbuiken, is de empire-jurk ook heel geschikt voor zwangere dames. Bij het huwelijk van haar broer Carl Philip stond Madeleine bijna op ploffen, maar kijk haar eens elegant zijn!

Een zwangere Catherine, de hertogin van Cambridge, in een empire-jurk met fluwelen accent.

Charlène heeft een witte positiejurk met hoge taille in haar kast hangen.

En last but not least nog een zwangere Máxima. Ook dit keer weer in… juist ja: Valentino!

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in