Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Joachim en Marie: 'We hebben nog niet met de koningin gesproken'

De Deense prins en prinses reageren uitgebreid op de Titelrel #GameofThrones Prins Joachim en prinses Marie van Denemarken hebben wat uitgebreider gereageerd op het feit dat hun kinderen en de zonen van Joachim uit zijn eerste huwelijk per 1 januari hun titels worden ontnomen door koningin Margre...

Joachim en Marie: 'We hebben nog niet met de koningin gesproken'

De Deense prins en prinses reageren uitgebreid op de Titelrel #GameofThrones

Prins Joachim en prinses Marie van Denemarken hebben wat uitgebreider gereageerd op het feit dat hun kinderen en de zonen van Joachim uit zijn eerste huwelijk per 1 januari hun titels worden ontnomen door koningin Margrethe.  

"Ik wil benadrukken dat er op dit moment natuurlijk veel belangrijkere dingen in de wereld zijn," zegt Marie. "Het is raar om over de namen en titels van je kinderen te praten als we allemaal voor zulke grote uitdagingen staan. Maar denk even aan hoe kinderen denken en wat ze voelen."

Joachim: "Ze hebben een ander wereldbeeld, hun wereld is kleiner. In mijn werk (als attachée voor defensie) ben ik vooral bezig met de grote boze buitenwereld. Maar nu moet alle aandacht naar de verdediging van onze kinderen gaan. En ze hebben ook rust nodig."  

"We hebben twee geweldige kinderen hier. En we hebben twee geweldige kinderen daar," zegt Joachim over Henrik en Athena, die bij hen in Parijs wonen en Nikolai en Felix die in Kopenhagen wonen. "Je zult mij niet horen zeggen dat we elke dag aan de telefoon hangen, maar we zijn close. We behoren tot dezelfde kern."

Marie: "Athena wordt nu gepest op school. Ze komen op haar af en zeggen: 'Ben jij degene die nu geen prinses meer is?'" Ik denk dat het moment gekomen is om onze kinderen te verdedigen. Er zijn nu twee serieuze kwesties. De eerste is zorgen dat ze een naam krijgen. Het gaat om hun naam, niet om titels. Athena en Henrik van Denemarken. Dat zijn hun namen."

"Het tweede punt is dat de kinderen publiekelijk zijn blootgesteld aan het nieuws. Met zeer geringe waarschuwing vooraf. Dit betekent dat wij als ouders geen tijd hebben gehad om hen voor te bereiden op de verandering en de reacties van mensen."

"We zouden daar graag de tijd voor hebben gehad. Ik vind dat onredelijk. Het gaat hier om hun welzijn, om niets anders. Het is vreemd om te denken dat je zomaar een naam van een kind kunt afpakken. Kinderen denken nu eenmaal niet zoals wij dat doen. Ze hebben moeite om het te begrijpen."

"Athena vraagt: 'Hoe zal ik nu gaan heten? Waarom heet ik nu niet meer zoals jullie?'"

Op de vraag of ze al met het kroonprinselijk paar Frederik en Mary hebben gesproken, antwoordt Marie "Nee" en Joachim: "Helaas niet." En op de vraag hoe hun relatie is:

Marie: "Zoals die is."

Joachim: "Zoals het kan zijn."

Dus, gecompliceerd?

"Het is gecompliceerd, dat klopt," aldus Marie.

Heeft de koningin geprobeerd om contact te leggen?

Joachim: "Helaas niet. Het gaat ook om familie. Of hoe we het ook willen noemen."

Marie: "We zouden het er graag vooraf over gehad hebben."

Waar denk je dat dit om gaat? Het moderniseren van de monarchie?

"Goede vraag. Ik vind het niet erg modern om kinderen te kwetsen."

Joachim: "De realiteit is: of je nu moderniseert of inkrimpt, het moet op een fatsoenlijke manier gebeuren. Het gaat om kinderen. Hiërarchie en kinderen, het is een zwaarwegend onderwerp."

Marie: "We hebben altijd tegen onze kinderen gezegd dat ze onafhankelijk moesten worden en dat ze geen toelage zouden krijgen, maar het is wel een iets anders om hun naam van hen af te pakken. Ik heb geen idee hoe we nu verder moeten. De tijd zal het leren."

Tijdens het interview, dat buiten werd gehouden, werden Joachim en Marie benadert door een Française die tegen hen zei dat hun kinderen voor haar altijd prins en prinses zullen zijn. Het stel was even sprakeloos en werd toen emotioneel.

Het stel benadrukt niet van plan zijn uit het Deense koninklijk huis te stappen (waartoe ze zelf nog wel behoren), maar hun werkte willen voortzetten op hun eigen manier "ook al is de familie nu verdeelder dan ooit tevoren. Dat is wat we doen. We zijn vertegenwoordigers van Denemarken en de Deense belangen. En het Koninklijk Huis. En de belangen van het Koninklijk Huis."

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, met dank aan ChristinZ voor de vertaling

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in