Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Japan: prinses Mako geeft alles op voor de liefde

Haar titel, haar afkoopsom – het is niet niks. In een sterk staaltje onafhankelijk statement maken zal de  Japanse prinses Mako (29) afzien van de afkoopsom die ze van de regering krijgt als ze trouwt. Volgens Japanse media wil Mako, dochter van kroonprins Akishino, het bedrag van zo’n 150 miljoe...

Japan: prinses Mako geeft alles op voor de liefde

Haar titel, haar afkoopsom – het is niet niks.

In een sterk staaltje onafhankelijk statement maken zal de  Japanse prinses Mako (29) afzien van de afkoopsom die ze van de regering krijgt als ze trouwt.

Volgens Japanse media wil Mako, dochter van kroonprins Akishino, het bedrag van zo’n 150 miljoen yen (ongeveer 1,1 miljoen euro) weigeren.

Prinses Akishino Kiko (L), prinses Mako en haar zus prinses Kako

Vrouwelijke leden van de keizerlijke familie krijg traditioneel zo'n bedrag als ze met een burger in het huwelijk treden en zo hun titel, positie en lidmaatschap van het keizerlijk huis verliezen.

Deze regel maakt het de Japanse royals wel lastig: er zijn talloze prinsessen die door hun huwelijk wegvallen voor koninklijke taken, die zo door steeds minder royals moeten worden volbracht.

Dat de overheid Mako, hier met haar vader, toestemming heeft gegeven om de toelage te weigeren, maakt dat de prinses nu heel snel kan trouwen met Kei Komuro.

Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de International Christian University in Tokio en zijn al sinds 2017 verloofd.

De bruiloft werd echter meerdere keren uitgesteld. Dat kwam door een ruzie binnen de familie van Kei en later door de coronapandemie. Maar nu klinken de wedding bells dan toch serieus, al zal het geen grootste royal wedding worden. Ook omdat de prinses na het huwelijk door het leven zal gaan als mevrouw Komuro en er dus nooit meer zo bij zal lopen.

"Ik ben me er sinds mijn jeugd van bewust dat ik de keizerlijke status ga verliezen als ik eenmaal getrouwd ben", zei Mako tijdens hun verloving. “Hoewel ik altijd heb gewerkt om de keizer te helpen en zoveel mogelijk taken als lid van de keizerlijke familie te vervullen, koester ik mijn eigen leven.” 

Dat er verandering op komst is blijkt ook uit het feit dat Mako eind september stopt met haar baan bij het University Museum van Tokio, waar ze sinds 2016 werkt als researcher. Ze stopt ook met haar doctoraal aan de International Christian University Graduate School.

Dat wijst erop dat ze zich bij Kei - tegenwoordig getooid met een hipsterstaart - in New York zal vestigen, waar hij als klerk werkt bij een advocatenkantoor.

Haar verloofde is vandaag teruggekeerd naar Japan, ook al een teken dat het huwelijk aanstaande is. Het zou voor de ultraconservatieve Chrysantentroon een hele opfrisser zijn als de gom niet naar de kapper ging, maar lekker met die staart zijn jawoord zou geven.  

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in