Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe zit het met voogdij in de royal family?

Bij de Britse royal family horen blijkt een hele vreemde beperking te hebben: je geeft de voogdij van je kinderen uit handen. Kate en William hebben officieel niet de voogdij over George, Charlotte en Louis, zo onthulde royal historicus Marlene Koenig onlangs. Hetzelfde gaat voor Meghan en Harry ...

Hoe zit het met voogdij in de royal family?

Bij de Britse royal family horen blijkt een hele vreemde beperking te hebben: je geeft de voogdij van je kinderen uit handen.

Kate en William hebben officieel niet de voogdij over George, Charlotte en Louis, zo onthulde royal historicus Marlene Koenig onlangs. Hetzelfde gaat voor Meghan en Harry gelden als zij aan kinderen beginnen.

“De vorst heeft de wettelijke voogdij over alle minderjarige kleinkinderen”, aldus Koenig. “Dat is een wet uit de tijd van koning George I, die nooit veranderd is.” George I regeerde ongeveer 300 jaar geleden. “Hij had een hele slechte relatie met zijn zoon, de toekomstige koning. Dus liet hij een wet opstellen waardoor hij voor zijn kleinkinderen kon beslissen.”

Concreet betekent het dat de queen beslissingen mag nemen over de opvoeding van haar kleinkinderen en achterkleinkinderen, over hun reizen en over hun opleidingen. Charles en Diana vroegen haar bijvoorbeeld altijd toestemming als ze de kinderen mee wilden nemen naar het buitenland. En ze zei ook wel eens ‘nee’.

Als Charles straks koning wordt, gaat de voogdij over op hem. Maar verwacht niet dat hij er echt iets mee zal doen. “Hij zal echt niet tegen zijn jongens ingaan”, aldus Koenig.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in