Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het Oude Loo, wat is dat voor een slot?

Hier vangen de Oranjes Oekraïense vluchtelingen op. Half april is het zo ver, dan kunnen er 'zes tot acht gezinnen, ofwel twintig tot dertig mensen' die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne terecht in Het Oude Loo. Normaal gesproken dient het slot als buitenverblijf voor de Oranjes. Wille...

Het Oude Loo, wat is dat voor een slot?

Hier vangen de Oranjes Oekraïense vluchtelingen op.

Half april is het zo ver, dan kunnen er 'zes tot acht gezinnen, ofwel twintig tot dertig mensen' die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne terecht in Het Oude Loo.

Normaal gesproken dient het slot als buitenverblijf voor de Oranjes. Willem-Alexander, Friso en Constantijn speelden er als kinderen in het labyrint en ook de Van Vollenhoventjes waren daar vaak te vinden. Foto's van het interieur zijn er niet, maar naar verluidt is het outdoorsy ingericht en niet overdreven luxe.

De familie rijdt er graag paard in de bossen, zoals hier in 1989…

…in 2016 werd deze foto van Amalia, Alexia en Ariane (op onvolprezen Fredje) er gemaakt. Zonder cap voor de foto, later ging die gewoon op.

En er is een paardenkerkhof te vinden. Het Paardenkerkhof ligt ongeveer 500 meter ten oosten van het Jagershof, naast de schietbaan.

Op dit kerkhof liggen niet alleen paarden begraven, maar ook huisdieren van de Oranjes...

... waar ze overduidelijk erg aan gehecht waren. Was deze hartedief van Juliana of Beatrix? 

Er worden wel eens feesten gehouden en het dient als accommodatie voor als het koningspaar privé mensen wil ontvangen.

Deze foto is er gemaakt ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Beatrix in 2005.

Premier Mauri van Argentinië en zijn vrouw Juliana Awada, met wie Willem-Alexander en Máxima het goed kunnen vinden, logeerden er bijvoorbeeld een paar dagen voor in 2017 het inkomend staatsbezoek van Argentinië van start ging. Deze foto is overigens niet het Oude Loo gemaakt. 

En toen nog kroonprins Naruhito van Japan en zijn vrouw Masako verbleven er in 2006 zes weken. Masako leed intens onder de druk en het strenge protocol aan het hof in Tokio en kon er even bijgekomen in de bossen en in vrijheid. Het is echter ook een familieplek: in 1998 gebruikten prins Maurits en prinses Marilène het als uitvalsbasis voor hun huwelijk. 

Het Oude Loo ligt aardig verscholen in de bossen naast de mooie tuin achter het grote nieuwere Paleis het Loo in Apeldoorn, dat nu een museum is. Het jachtslot is niet toegankelijk voor het publiek.

De tuinen zijn dat in april en mei normaal gesproken wel,  als de rododendrons, azalea's en de Davidia involucrata (vaantjesboom) in bloei staan.

Maar het is denkbaar dat dat dit jaar niet doorgaat, om de vluchtelingen rust en privacy te gunnen. Dit is de theekoepel, een favorietje van koningin Wilhelmina...

...maar er is ook nog een theepaviljoen...

...en het wemelt er van de folly's, zoals de Willemstempel. 

Het jachtslot werd eerder gebruikt door de families Bentinck, Varick, Arnhem, Voorst, Isendoorn, Stepraed en Van Ulft. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en werd het een plek die verbonden is aan de Oranje-Nassau's.

Sindsdien is er veel aan vertimmerd en verbouwd, werd de slotgracht gedempt, waarna koningin Wilhelmina die weer liet uitgraven – werk in uitvoering, zeg maar.

Maar ook: een geliefde plek van alle recente generaties, om in alle rust onder elkaar te kunnen zijn, in de natuur. Het slot is van de staat en wordt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw door de kroondrager als buitenverblijf van de staat wordt gehuurd. Willem-Alexander blijft de huur betalen zolang het slot door de Oekraïense gezinnen wordt gebruikt, het leefgeld dat die mensen krijgen van de overheid, is voor eerste levensbehoeften zoals boodschappen.

Foto's (c) Nationaal Archief, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in