Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het nieuwe huis van de Cambridges was ooit het thuis van Margarets liefde

Peter Townsend en Margaret werden er verliefd. Het zoemde al een tijdje rond, maar is nu dan écht bevestigd: prins William en hertogin Kate gaan met hun kinderen in Adelaide Cottage wonen, in Great Windsor Park. En dat is een plek met een rijke royalgeschiedenis. In datzelfde Adelaide Cottage woo...

Het nieuwe huis van de Cambridges was ooit het thuis van Margarets liefde

Peter Townsend en Margaret werden er verliefd.

Het zoemde al een tijdje rond, maar is nu dan écht bevestigd: prins William en hertogin Kate gaan met hun kinderen in Adelaide Cottage wonen, in Great Windsor Park. En dat is een plek met een rijke royalgeschiedenis.

In datzelfde Adelaide Cottage woonde namelijk een tijdlang een goede bekende van de royal family. Iemand wiens naam je zeker kent als je net als wij The Crown op Netflix hebt verslonden. Het was na de Tweede Wereldoorlog de thuisbasis van Group Captain Peter Townsend.

Verbannen

Het huis met vier slaapkamers werd in 1831 gebouwd voor Queen Adelaide, de vrouw van William IV. Queen Victoria gebruikte het als knusse plek voor diners. Maar de bekendste bewoner van het toch best bescheiden huisje was dus Peter Townsend, de grote liefde van prinses Margaret.

Hij trok er in 1944 in met zijn vrouw en zoontje, nadat hij terugkeerde van de Tweede Wereldoorlog en aan het werk ging voor koning George VI. Erg chic was het toen al niet, maar het werd wél de plek waar prinses Margaret de zestien jaar oudere Townsend voor het eerst zag. Ze werd verliefd op hem.

In de fifties, toen hij al twee kinderen had én gescheiden was van zijn vrouw, draaide hun vriendschap uit op een romance. Hoe dat afliep is welbekend: Margaret wilde dolgraag met Peter trouwen, maar gezien zijn gescheiden status werd daar een stokje voor gestoken. Uiteindelijk zou Margaret zeven jaar later met fotograaf Antony Armstrong-Jones trouwen.

Gezellige boel

Sinds Peters vertrek uit royal kringen (zeg maar gerust verbanning), werd het cottage bewoond door verschillende verre familieleden en personeelsleden van de royal family. In 2015 werd het gerenoveerd en later is het onder meer aangeboden aan Harry en Meghan (die het nabijgelegen Frogmore Cottage kozen), en Beatrice en Edoardo.

Die kozen uiteindelijk ook anders, waarmee de weg nu vrij is voor Will en Kate om hun kinderen buiten Londen te laten opgroeien. Ze hoeven er geen van allen eenzaam te zijn. Ook anno 2022 is het nog een gezellige royal-bedoening, daar in Windsor. Queen Elizabeth heeft er een huis, net als de Wessex'jes (foto hierboven) en prinses Eugenie, Jack en August.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in