Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het inkomen van de koning stijgt (maar ook WA is niet immuun voor inflatie)

Het koningshuis kost in 2023 2,8 euro per inwoner per jaar. Koning Willem-Alexander krijgt in 2023 op een ‘grondwettelijke uitkering’ van ruim 6,4 miljoen euro. Dat is 276.000 euro meer dan dit jaar, ofwel een stijging van 4,5 procent. De uitkering bestaat uit een inkomensdeel en een deel voor ‘p...

Het inkomen van de koning stijgt (maar ook WA is niet immuun voor inflatie)

Het koningshuis kost in 2023 2,8 euro per inwoner per jaar.

Koning Willem-Alexander krijgt in 2023 op een ‘grondwettelijke uitkering’ van ruim 6,4 miljoen euro. Dat is 276.000 euro meer dan dit jaar, ofwel een stijging van 4,5 procent.

De uitkering bestaat uit een inkomensdeel en een deel voor ‘personele en materiële uitgaven’. Het salaris van de koning komt uit op 1.035.000 euro. Dat is 2,8 procent meer dan hij dit jaar ontvangt. Ook de royals voelen dus de gevolgen van de inflatie, die dit jaar naar verwachting op 10 procent uitkomt.

(c) RVD

Koningin Máxima en prinses Beatrix hebben ook recht op een uitkering. Deze bedragen in totaal respectievelijk 1,1 miljoen en 1,7 miljoen euro en bestaan wederom uit een inkomensdeel en een deel voor de andere uitgaven.

Officieel heeft Amalia, de prinses van Oranje, eveneens recht op een uitkering van 1,7 miljoen euro in 2023. Vorig jaar besloot ze echter om tijdens haar studietijd af te zien van die toelage. Ze gaf aan zich 'ongemakkelijk' te voelen zolang ze geen tegenprestatie kan leveren.

Dus, wat kost dat nog?

Voor dat iedereen weer overkookt door de bedragen: € 50,200.000 : 17762681 Nederlanders (op 24 september 2022, bron CBS) is 2,8 euro per inwoner per jaar.

En wat levert het op?

Uit een onderzoek van Regioplan uit 2011 naar de effecten van economische missies, blijkt dat ruim de helft van de deelnemende bedrijven aangeeft economisch voordeel uit de deelname te hebben behaald.

Van de ondervraagde bedrijven die de missie succesvol achtten, geeft ruim twee derde aan dit te danken te hebben aan de contacten van Nederlandse bewindspersonen. De rol van het Koninklijk Huis wordt niet gespecificeerd, maar zij zijn natuurlijk wel degenen die zo'n handelsmissie in het zonnetje zetten.

Professor macro-economie Harry van Dalen van de universiteit van Tilburg becijferde een aantal jaar geleden dat een monarchie de economie stimuleert met jaarlijks 1 procent groei. Het koningshuis levert volgens hem de Nederlandse economie jaarlijks 4 tot 5 miljard euro op.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in