Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Door Ella Vermeulen
Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Je moet het haar nageven, ze is niet van de wijs te brengen #stiffupperlip

Meghan, de hertogin van Sussex, viert vandaag haar 38ste verjaardag in Frogmore Cottage. Drie jaar geleden was haar feestje in Afrika, met een man die ze krap vier weken eerder tijdens een blind date had leren kennen. "Ik wist haar over te halen om met me mee naar Botswana te gaan," zei prins Harry later. "We kampeerden samen onder de sterren. We waren echt onder elkaar, dat was cruciaal voor me, om elkaar beter te leren kennen."

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Een jaar later vierde Meghan – inmiddels de vriendin van Harry – haar verjaardag opnieuw in Botswana. Ze trokken er drie weken rond en eindigden bij de Victoria Waterval. Haar 37ste verjaardag had plaats in Engeland, als de nieuwe, buitengewoon populaire hertogin van Sussex die op dat moment net zwanger was van haar eerste kind.

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Baby Archie is inmiddels geboren en van alle goodwill rond de Sussex'jes is niet veel meer over. Dat is voor een deel te danken aan Meghan en Harry zelf, die buitengewoon onhandige PR-beslissingen hebben genomen. En als buitengewoon welvarende mensen met dito privileges bovendien iets te graag vertellen hoe ánderen moeten leven.

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

De Engelse tabloids laten geen gelegenheid voorbij gaan om zich daar kritisch over uit te laten. Het gevolg is dat met name Meghan geen goed meer kan doen. En dat is ook weer niet eerlijk, want het feit dat ze niet kiest voor het geijkte Windsor-pad, wil nog niet zeggen dat ze zich niet nuttig maakt en de Britse koninklijke familie geen goede dingen te bieden heeft om dat comfortabele leven te rechtvaardigen.  

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Als je getrouwd bent met de zesde in lijn van troonsopvolging, is de kans zo gering dat je ooit op de eerste plaats komt, dat je er niet serieus rekening mee hoeft te houden. De verhuizing naar Windsor, het inrichten van een eigen Royal Huishouden, de welwillendheid om samen te werken met Oprah en andere commerciële partijen – het is nieuw, maar niet per se verkeerd. En Harry en zij verdienen het om wat tijd krijgen om dat te bewijzen.

Gezien de afkeuring die ze al over zich heen heeft gekregen, is het een zegen dat Meghan vrij laconiek in het leven staat. Zoals ze zelf verzuchtte: "They don't make it easy", zonder specifiek te zijn over wie ze het heeft. Intussen doet ze gewoon wat ze zich heeft voorgenomen. Nieuwste project: een door haar ontworpen capsule collection als benefietproject voor SmartWorks, waar ze beschermvrouw van is.

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Het betreft hier representatieve werkkleding voor werkeloze vrouwen die geen geld hebben om voor een sollicitatie zelf kleren te kopen die hen aan een baan kunnen helpen. Grote ketens als Marks & Spencer en John Lewis doen mee, voor elk stuk dat wordt verkocht, wordt er een gedoneerd aan SmartWorks. Het is moeilijk om hier iets bezwaarlijk aan te vinden, het is zo inclusive als het maar kan. Meghan heeft nog een paar van dit soort initiatieven in haar hoofd, zoals een tv-project over mentale gezondheid in samenwerking Oprah Winfrey.

Hertogin Meghan viert verjaardag, vaart eigen koers

Na een buitengewoon onrustig jaar – trouwen, Koninklijke Hoogheid worden en wennen aan alle beperkingen die daarbij horen, verhuizen, royal tour, zwanger, afsplitsing van Kensington Palace, eigen staf samenstellen, bevallen, voor het eerst moeder zijn – kan ze vanaf september, als haar verlof er zo'n beetje opzit, echt laten zien hoe ze haar rol in wil vullen. En misschien moet ze gewoon tot haar volgende verjaardag de kans krijgen om het waar te maken. Happy Birthday, Meghan!

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in