Welkom in de 21ste eeuw, Liechtenstein!
Liechtenstein is een klein vorstendom. Schathemelrijk, de bezittingen van de prinselijke familie zijn volgens Bloomberg zo'n 6,2 miljard dollar waard. Ze bestieren het land zo'n beetje als een familiebedrijf.
Slot Vaduz, het kasteel van de prinselijke familie
Een klein, besloten, katholiek en veelal aartsconservatief familiebedrijf, dan. Het is een van de laatste monarchieën in Europa waar het huwelijk niet voor iedereen is toegestaan. Maar er is beweging in die stelling gekomen nu erfprins Alois heeft gezegd dat het onderwerp "geen groot probleem zou moeten zijn." Serieuze voorzet of proefballonnetje?
Ter ere van de nationale feestdag op 15 augustus gaf Alois, regent sinds 2004, een interview aan Volksblatt. Het ging over weinig tintelende zaken zoals huisvesting, de economie en kansen voor jongeren. Maar het werd opeens brekend nieuws toen de journalist van dienst ter sprake bracht dat op 1 juli 2022 het homohuwelijk in Zwitserland van kracht is geworden. Er was een referendum voor gehouden, een overgrote meerderheid van de Zwitsers stemde voor.
Toen Alois om zijn mening werd gevraagd zei hij: "Het huwelijk voor iedereen zou, sec gezien, geen groot probleem moeten zijn." Wel een beetje jammer dat hij zo'n beetje in dezelfde adem traditioneel ouderschap in het algemeen en moeders in het bijzonder in bescherming nam. Ofwel: hoe je de deur van het huwelijk opent terwijl je die van het ouderschap voor de lhbtiq+ gemeenschap sluit.
Desalniettemin: er zit beweging in en dat in een land waar het katholicisme de staatsgodsdienst is en waar de regerende prins – prins Hans-Adam II (hier rechts), vader van prins Alois, hij is alleen nog staatshoofd in naam – niet bekend staat om zijn progressieve standpunten.
Dat de uitspraak zo belangrijk is, komt omdat de Liechtensteiners ontzettend veel macht hebben. "Het hele land is afhankelijk van de prins: het parlement, de regering, justitie", zegt journalist Sigvard Wohlwend in Le Figaro. Absolute monarchen, zoals de prinsen van Liechtenstein kunnen het parlement ontbinden, de regering ontslaan, per decreet regeren en elk wetsvoorstel blokkeren door er een veto over uit te spreken.
"In de praktijk hoeven ze deze bevoegdheden niet eens te gebruiken, omdat iedereen zich hun om zijn wensen uit te voeren", zegt Sigvard Wohlwend. In die zin is het antwoord aan de krant Volksblatt misschien niet zozeer het uiten van een persoonlijke mening als wel een groen licht voor de overheid. Het prinselijke veto wordt opgeheven. En het homohuwelijk in Liechtenstein zou realiteit kunnen worden. Als dat geen ?️? waard is!
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in