Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elizabeth: haar jonge jaren als prinses

Het was helemaal niet de bedoeling dat ze de Queen zou worden. Na een lang en rijk leven is vandaag op 96-jarige leeftijd koningin Elizabeth overleden. Terugblik op de prinses die als Elizabeth II geschiedenis zou schrijven.  Elizabeth werd op 21 april 1926 geboren als het oudste kind van prins A...

Elizabeth: haar jonge jaren als prinses

Het was helemaal niet de bedoeling dat ze de Queen zou worden.

Na een lang en rijk leven is vandaag op 96-jarige leeftijd koningin Elizabeth overleden. Terugblik op de prinses die als Elizabeth II geschiedenis zou schrijven. 

Elizabeth werd op 21 april 1926 geboren als het oudste kind van prins Albert en zijn vrouw, Elizabeth Bowes-Lyon.

Haar vader was de tweede zoon van George V en koningin Mary, haar moeder was de jongste dochter van de Schotse graaf en gravin van Strathmore. George en Elizabeth waren destijds de hertog en hertogin van York.

Wat betreft haar positie in de familie, was Elizabeths vermoedelijke levenspad welgesteld opgroeien in de country en trouwen met iemand uit de adel.

Ze bracht haar jonge jaren veel buiten door en was als kind al dol op pony's en paarden.

Zowel zij als haar zusje Margaret kregen thuisonderwijs, zodat ze vrij geïsoleerd opgroeiden.

Het enige contact dat ze met andere kinderen hadden was via de padvinderij.

Hoe verschillend ze ook waren ('Elizabeth is my pride and Margaret is my joy', aldus hun vader), waren ze ook erg aan elkaar gehecht en hielden ze elkaar aardig in evenwicht.

Het onderwijs schoot nogal tekort; omdat men ervan uitging dat Elizabeth toch zou trouwen en haar leven aan een gezin zou wijden, werd er niet erg ingezet op algemene ontwikkeling.

Kantelpunt in haar jeugd was het moment dat haar oom Edward aftrad omdat hij niet met zijn grote liefde Wallis Simpson mocht trouwen. Elizabeths vader nam in 1936 de troon over, waardoor zijn oudste dochter automatisch troonopvolger werd.

De Tweede Wereldoorlog maakte diepe indruk op haar. Elizabeth was dertien toen die uitbrak en haar ouders bleven in Engeland, zodat Margaret en zij voor het eerst te maken kregen met schaarste en diep doordrongen raakten over de offers die het volk bracht in de strijd tegen de naties.

Het bracht haar levenslange waardering voor de strijdkrachten bij. Elizabeth werkte als oudere tiener in 1945 zelfs bij de Auxiliary Territorial Service, een vrouwenafdeling van het Britse leger, om haar steentje bij te dragen.

Ze werd opgeleid tot monteur en vrachtwagenchauffeur, iets waar ze warme herinneringen aan overhield: het was een van de weinige momenten in haar leven dat ze zich normaal had gevoeld. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in