Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elizabeth en de liefde: ze hield zó van prins Philip

Ze was nog maar een tiener toen ze als een blok voor hem viel.  In de 73 jaar dat koningin Elizabeth getrouwd was met prins Philip had het stel echt wel eens aanvaringen. Maar wat  altijd won, was diepe liefde en grote loyaliteit ten opzichte van elkaar. Ze kon altijd op hem rekenen en ze deed ha...

Elizabeth en de liefde: ze hield zó van prins Philip

Ze was nog maar een tiener toen ze als een blok voor hem viel. 

In de 73 jaar dat koningin Elizabeth getrouwd was met prins Philip had het stel echt wel eens aanvaringen. Maar wat  altijd won, was diepe liefde en grote loyaliteit ten opzichte van elkaar.

Ze kon altijd op hem rekenen en ze deed haar best om hem de ruimte te geven die hij als prins-gemaal soms miste, altijd een stap achter haar bij officiële gelegenheden. Maar ook altijd degene die haar aan het lachen kon maken. 

Royal romance

Het is een van de grote royal romances van deze tijd: puberprinses Elizabeth die op haar dertiende als een blok viel voor de knappe militair die prins Philip van Griekenland en Denemarken destijds was. Hij was vijf jaar ouder, een verre achterneef en stond op het punt aan zijn carrière in de marine te beginnen.

Ze vond zijn 'Viking good looks' geweldig, volgens haar voormalige nanny en vertrouweling Marion Crawford en het ontging hem niet dat ze bloosde als een bakvis bij hun ontmoetingen, toen nog in familieverband.

Familie van de Queen, zoals haar nicht en beste vriendin Margaret Rhodes, vertellen dat Elizabeth vanaf het begin echt verliefd op hem was. Ze schreven elkaar brieven, Philip vond haar geestig en slim, en in 1947, acht jaar nadat  de vonk oversloeg trouwden ze.

Philip was ánders

Het hof ontving hem niet bepaalde met open armen, Philip was 'een buitenlander' en bovendien een levenslustig type: atletisch, zelfverzekerd en rechtstreeks.

Elizabeth en hij dansten de twist (en hier een 'royal barn dans') en zaten elkaar achterna door de gangen van het paleis en trokken zich niets aan van de gefronste wenkbrauwen die dat opleverde. Hij noemde haar Lilibet, Cabbage of Sausage en ze vond het allemaal prima.

Prins-gemaal

Philip wist waar hij aan begon toen hij zich verloofde: Elizabeth was kroonprinses en zou koningin worden. Het betekende dat hij nooit de hoofdrol zou hebben in hun publieke leven, iets waar hij zich waardig in schikte, ook toen ze al binnen vijf jaar op de troon zat.

Privé was hij wel de man in huis, die zich in hoge mate bemoeide met het huishouden, de opvoeding van de kinderen en de inrichting van hun privévertrekken.

Machtsevenwicht

Elizabeth voelde dat het best een beetje wrong, dat hij 'de man van' was en gunde hem de ruimte, al was ze het niet altijd met hem eens. Het was de manier waarop ze het machtevenwicht in hun relatie overeind hielden.

Hun huiselijk leven verschilde niet veel van dat van de meeste Britten: ze ontbeten altijd samen met de kranten en de radio aan en 's avonds zaten ze graag met een bordje voor de televisie.

Intens plichtsbesef

Hun publieke leven had aanzienlijk meer glamour: samen reisden ze tijdens talloze Royal Tours de wereld over tijdens staatsbezoeken en bezoeken aan de Gemenebest.

Dat ze dit volhielden, kwam door een gedeeld plichtsgevoel: het land dienen vormden de basis van hun werkzame bestaan en daarin verzaakten ze nooit.

Wat het voor hen makkelijker maakte, was een gedeeld gevoel voor humor...

...je kon Elizabeth en Philip niet gelukkiger maken dan met een ceremonieel missertje.

En ze mochten elkaar graag plagen: in 2005 stond Philip totaal onverwacht gekleed als wacht klaar toen Elizabeth langskwam, met een instant giechel als gevolg.

Liefde voor het buitenleven

Wat hen verder bond, was hun liefde voor het buitenleven. Nooit waren ze gelukkiger dan wanneer ze lange wandelingen maakten op Balmoral, met een roedel hondjes om hen heen.

Er was een hut waar ze zich wel eens een dag of wat terug trokken en zelf kookten en afwasten, een beetje zodat ze dat na Philips pensioen op Woodhouse Farm deden.

Deze kloeke cottage op het terrein van Sandringham was waar hij zijn laatste jaren doorbracht en waar de Queen in de weekenden, voor covid-19 uitbrak, zelf in de keuken scharrelde.

Het was voor Elizabeth een hard gelag, om in 2021 verder te moeten zonder haar 'strength and stay' (haar steun en toeverlaat), zoals ze haar man noemde. Dat heb je, bij zo'n mooie, lange, krachtige liefde. 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in