Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elizabeth als moeder: druk, maar toegewijd

Haar lotsbestemming kwam op de eerste plaats, maar Elizabeth was ook een actieve moeder. Er is veel gezegd en geschreven over koningin Elizabeth als moeder. Dat haar taak voorop moest gaan op haar gezin. Dat ze er vaak niet was. En dat haar kinderen veelal door nanny's werden opgevoed. Dat kón oo...

Elizabeth als moeder: druk, maar toegewijd

Haar lotsbestemming kwam op de eerste plaats, maar Elizabeth was ook een actieve moeder.

Er is veel gezegd en geschreven over koningin Elizabeth als moeder. Dat haar taak voorop moest gaan op haar gezin. Dat ze er vaak niet was. En dat haar kinderen veelal door nanny's werden opgevoed.

Dat kón ook niet anders, met een ongelooflijk druk werkend leven, staatsbezoeken en een baan die 365 dagen per jaar doorging.

Maar koningin Elizabeth was naast koningin óók moeder, van vier kinderen zelfs. Bij wiens levens ze tot op het einde heel nauw betrokken bleef.

Misschien is het wel Dickie Arbiter, voormalig secretaris van de koningin, die het 't best omschrijft. "Haar rol stond het ouderschap best wel eens in de weg. Maar als puntje bij paaltje kwam, waren ze er altijd voor elkaar."

Prins Charles, het eerste kind, de troonopvolger

Charles kwam in 1948 ter wereld, een jaar na Elizabeth en Philips Royal Wedding en vier jaar voor Elizabeth koningin zou worden.

Hij zou Elizabeths opvolger worden, en dat zorgde soms best voor een ingewikkelde band...

...hij heeft zijn hele leven moeten leiden in de wetenschap dat hij zijn lotsbestemming pas kon vervullen als zijn moeder zou overlijden. Maar waar de twee zeker in Charles' jonge jaren een moeilijke band hadden (Charles was een gevoelige jongen en voelde zich niet altijd even gesteund), hadden ze het later ook ontzettend leuk.

En richting het einde ging Elizabeth vierkant achter Charles en vooral zijn geliefde Camilla staan. 

Prinses Anne: de dochter, lookalike en grote persoonlijkheid

Nog geen twee jaar na Charles was daar weer royal-babynieuws: een meisje! Prinses Anne zou in gedrag veel op haar ondeugende vader gaan lijken, maar had de koppigheid van haar moeder.

En leek ontzettend op haar, op jonge leeftijd, maar ook later.

Anne leek misschien wel het meest van allemaal op haar ouders, in humor, in uiterlijk en in gedrag. Ze ging er vaak met haar moeder op uit, ze vormden een prachtig duo.

De nakomelingen: prins Andrew en prins Edward

Charles en Anne kreeg Elizabeth voor ze in 1952 onverwacht vroeg koningin werd. In 1960 en 1964, respectievelijk acht en twaalf jaar ná haar inhuldiging, volgden er nog twee zoons. 

Weer twee heel verschillende prinsen in gedrag. En die ook heel verschillend opgroeiden. Naar verluidt is prins Andrew altijd Elizabeths favoriet geweest, al is hij zeker weten ook degene geweest die haar de meeste kopzorgen opleverde.

Andrew is juist het minste zorgenkindje. Hij is bijvoorbeeld de enige van de kinderen van de koningin die niet gescheiden is, iets wat Elizabeth als hoofd van de Church of England altijd moeilijk is blijven vinden.

Het hele gezin compleet: Elizabeth en Philip kregen vier hele verschillende kinderen en persoonlijkheden...

...maar ze zijn altijd vierkant achter elkaar blijven staan en hebben allemaal hun aandeel gedaan voor volk en vaderland.

Wat hebben ze allemaal prachtig veel tijd gehad met hun lieve moeder.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in