Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elisabeth: klaar voor haar 18de verjaardag

Overmorgen is het zo ver! Prinses Elisabeth van België heeft ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag – die is over twee dagen - geposeerd voor fotograaf Michel Gronemberger in het kasteel van Laken. Het zijn foto's die de verschillende kanten van haar leven goed laten zien. Op de foto met ...

Elisabeth: klaar voor haar 18de verjaardag

Overmorgen is het zo ver!

Prinses Elisabeth van België heeft ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag – die is over twee dagen - geposeerd voor fotograaf Michel Gronemberger in het kasteel van Laken. Het zijn foto's die de verschillende kanten van haar leven goed laten zien.

Op de foto met de blauwe avondjurk in royal blue is ze duidelijk de aanstaande koningin. Ze komt de trap van het paleis af, achter haar ligt de galerij waar staatsbanketten worden georganiseerd.

Tegelijk is ze en blijft ze ook nog gewoon een wat oudere puber, die in jeans en sneakers op een bureau zit. In haar handen een oud fotoalbum dat opengeslagen is bij een foto van haar vader Filip als peuter, samen met zijn zus Astrid en broer Laurent. Om haar heen liggen boeken over Afrika.

Een derde foto toont de prinses naast haar vader in een rode jurk in een zaal van het paleis, om te benadrukken dat ze de troonopvolger is. Er is echt even over nagedacht.

Vrijdag is het groot feest in het paleis in Brussel. De ceremonie voor Elisabeths achttiende verjaardag zal 's ochtends live worden uitgezonden, zowel bij Eén als bij VTM. Dat is opmerkelijk, want zo’n rechtstreeks verslag van een eenmalig ‘koninklijk evenement’ wordt doorgaans voorbehouden voor huwelijken en begrafenissen.

Te verwachten is een toespraak van haar vader koning Filip (hier zie je ze samen in 2003). Verder gelukwensen van vijf leeftijdgenoten. En optredens van Songfestivalzangeres Blanche en de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Prinses Elisabeth wordt vrijdag – de dag dat ze 18 wordt – in de bloemetjes gezet tijdens een ceremonie.

Voor de viering op het Koninklijk Paleis in Brussel zijn tachtig jongeren uitgenodigd, die net zoals zij meerderjarig worden dit jaar. Ze mochten zich zelf aanmelden, Elisabeth heeft al hun brieven gelezen en zelf de selectie gemaakt. Zij krijgen een plek in de Troonzaal, samen met familie, vrienden, oud-leraren en de onvermijdelijke hoogwaardigheidsbekleders.

Dat er zo groot wordt uitgepakt - ze kreeg zelfs een eigen postzegel...

...waarvan de foto is gemaakt door koning Filip...

...is niet alleen omdat meerderjarig worden een mijlpaal is voor elke jongere. In haar geval betekent het ook dat de kroonprinses, in theorie, vanaf vrijdag koningin zou kunnen worden. Maandag zit ze echter gewoon weer in de schoolbanken van haar kostschool in Wales: volgens haar ouders mag ze nog jaren de tijd nemen om een beetje te leven en zichzelf te ontwikkelen.

Foto's (c) Belgische Monarchie, ANP  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in