Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Docu: koningin Paola vertelt zelf over haar leven

'Onomwonden en persoonlijk relaas.' Royals kunnen ons niet vaak genoeg voor een camera schuiven om hun zegje te doen. Meest recente voorbeeld: oud-koningin Paola van België, die persoonlijk het woord zal voeren om haar hele levensverhaal uit de doeken te doen op televisie. De plannen voor de docu...

Docu: koningin Paola vertelt zelf over haar leven

'Onomwonden en persoonlijk relaas.'

Royals kunnen ons niet vaak genoeg voor een camera schuiven om hun zegje te doen. Meest recente voorbeeld: oud-koningin Paola van België, die persoonlijk het woord zal voeren om haar hele levensverhaal uit de doeken te doen op televisie.

De plannen voor de documentaire kwamen aan het licht door de financiële steun van 15.000 euro van filmfonds Brussels Screen aan het project. Volgens de beschrijving van de documentaire zal het om een unieke uitzending gaan. 

'De eerste documentaire die het volledige en intieme verhaal van koningin Paola schetst, maar dan gebracht door de koningin zelf. De moeder van koning Filip doet dat op een onomwonden manier en zonder taboes en in het belang van de geschiedenis.'

Wat koning Filip en Mathilde denken van Paola’s plannen om te spreken, is niet duidelijk. ZM is wel op de hoogte van het een en ander. 'Het paleis kan bevestigen dat er een documentaire in de maak is en dat wij op de hoogte zijn', vertelt een woordvoerder van het hof. 'De prent wordt geregisseerd door Nicholas Delvaux, die eerder al portretten maakte van leden van de koninklijke familie. Hij doet dat in opdracht van RTBF, het paleis is niet betrokken bij deze productie.'

Volgens de eerste berichten over de docu zouden alle opnames inmiddels achter de rug zijn. Maar volgens onze informatie is de documentaire nog niet voltooid, omdat het hele gebeuren bemoeilijkt werd door de geldende corona-maatregelen. Regisseur Nicholas Delvaux heeft Paola 10 dagen lang gefilmd in Brussel en op haar buitenverblijf in het zuiden van Frankrijk. Daarbij vertelde ze over haar jeugd in Italië, haar leven als prinses en later als koningin van België.

Het zou gaan om een 'ongezien persoonlijk portret' van de koningin, waarbij verschillende belangrijke fases uit haar leven worden uitgelicht. Paola had het niet altijd even gemakkelijk in haar rol. Ze kwam heel jong (en beeldschoon) het Belgische koningshuis in, heeft de Nederlandse taal nooit goed onder de knie gekregen en had aan Fabiola een vrij dominante voorganger.

Ook zou Paola, hier in 1964 op vakantie in haar thuisland Italië, met prinses Astrid en prins Filip, zich in de docu voor het eerst uitlaten over haar passies en interesses, waar haar prioriteiten liggen en welke thema’s haar écht nauw aan het hart liggen.

De huwelijkscrisis tussen haar en Albert zou eveneens uitvoerig aan bod komen – beiden hadden relaties met anderen – al zou er met geen woord gerept worden over Delphine, de inmiddels erkende buitenechtelijke dochter van Albert. Wat wel een beetje raar is, in het licht van de recente verzoening. 

De nieuwe documentaire wordt komende herfst uitgezonden door RTBF, hopelijk koopt een Nederlandse zender hem!

Foto's © Getty Images, bron: Het Laatste Nieuws

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in