Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit weten we nú al over het Máxima-interview

Over dit boek en deze dichtbundel wordt sowieso gesproken. Het is maandag dan eindelijk zover: koningin Máxima wordt 50 en viert dat met de rest van Nederland in de vorm van een (hopelijk openhartig) televisie-interview met Matthijs van Nieuwkerk. Die op 7 mei langs mocht komen in de werkkamer va...

Dit weten we nú al over het Máxima-interview

Over dit boek en deze dichtbundel wordt sowieso gesproken.

Het is maandag dan eindelijk zover: koningin Máxima wordt 50 en viert dat met de rest van Nederland in de vorm van een (hopelijk openhartig) televisie-interview met Matthijs van Nieuwkerk. Die op 7 mei langs mocht komen in de werkkamer van Máxima op Huis ten Bosch.

Nou zullen we geduldig moeten wachten op wat Majesteit allemaal te vertellen heeft over haar leven als vijftiger, haar dochters, haar man, haar moederland én haar vaderland. Maar een paar dingen weten we al wél, omdat de eerste foto's van het interview al zijn vrijgegeven.

De outfit

Het is normaal voor ons om manisch allerlei social media te verversen op zoek naar het eerste wazige plaatje van HM's outfit tijdens welk uitje dan ook. Want we willen tóch weten wat ze draagt, een oldie of iets nieuws, iets fleurigs of iets klassieks.

Dat is komende maandag niet nodig: we kunnen de outfit die via dit interview sowieso de geschiedenisboeken ingaat al helemaal zien én het is een outfit die Majesteit vorig jaar ook al eens droeg. Dus we kunnen 'm je zelfs al helemaal van top tot teen laten zien. Conclusie: HM gaat voor royal maar zakelijk, met een gouden randje. Passend, dunkt ons.

Hét boek

Ja hoor, hij ligt daar echt in volle glorie op tafel: het boek van Marcia Luyten (ons interview met de schrijfster staat in het nummer dat nú in de winkels ligt, bestel 'm hier). Dat zonder medewerking van maar wel mét goedkeuring van Majesteit werd geschreven. Nou ligt het boek ferm bij Matthijs, die er vast nog even op terug wil grijpen. Maar we zien dit toch wel als een soort royal seal of approval. Als HM zich helemaal niet kon vinden in het boek, had het vást niet zo'n pronkplek gekregen.

Ook leuk: La Luyten werkt momenteel aan het tweede boek over Máxima (Vaderland, over haar jaren in Nederland). Kunnen we daar wellicht enige royal medewerking in verwachten? #fingerscrossed

De poëzie

Het lijkt haast of Máxima en Matthijs een boekenclubje gaan beginnen, want naast Moederland kwamen er sowieso nog twee boeken op tafel. Eentje aan de kant van Matthijs, eentje in de handen van Máxima. Nou hebben we al ons zoomen ten spijt nog niet kunnen ontrafelen welk boek HM daar in haar handen heeft, maar van die van Matthijs weten we het wél.

Het is de dichtbundel The Wild Iris (De Wilde Iris) van Nobelprijswinnares Louise Glück. Wie van de twee het boek meebracht, weten we nog niet. Maar het lijkt in elk geval van enige betekenis voor HM, dus wij zijn vast benieuwd.

Mocht je er alvast op willen puzzelen, dan laten we de Nederlandse vertaling (door Erik Menkveld) hier vast achter. Maandag zitten we klaar om het interview met Máxima minutieus uit te pluizen, dus kom dan zeker weer langs, op Nouveau.nl.

De wilde iris

Aan het eind van mijn lijden

was een poort.

Hoort: wat jullie dood noemen herinner ik mij.

Geluiden, boven me, schurende dennentakken.

Daarna niets. De zwakke zon

fladderde over de droge grond.

Het is vreselijk te overleven

als bewustzijn

begraven in de donkere aarde.

Toen was het voorbij: dat wat jullie vrezen, bezield

te zijn en niet in staat

tot spreken, eindigde abrupt, de stugge aarde

gaf een beetje mee. En wat ik hield

voor vogels schoot lage heesters in.

Jullie die je de overgang

uit de andere wereld niet herinneren

ik zeg jullie ik kon weer spreken: wat er ook

terugkeert uit vergetelheid keert terug

om stem te vinden:

uit het hart van mijn leven spoot

een grote fontein, diepblauwe

schaduwen op een azuren zee.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in