Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit staat Amalia te wachten in 2021

Wat gebeurt er precies als ze 18 wordt? Linksom of rechtsom wordt 2021 het een bijzonder jaar voor kroonprinses Amalia, die achttien wordt op 7 december 2021. Er gaat op die grote verjaardag een heleboel veranderen. Maar ook weer niet zoveel als veel landgenoten lijken te denken. De zin en onzin ...

Dit staat Amalia te wachten in 2021

Wat gebeurt er precies als ze 18 wordt?

Linksom of rechtsom wordt 2021 het een bijzonder jaar voor kroonprinses Amalia, die achttien wordt op 7 december 2021.

Er gaat op die grote verjaardag een heleboel veranderen. Maar ook weer niet zoveel als veel landgenoten lijken te denken. De zin en onzin van een kroonprinses van 18 op een rij.

Koningin

Ja, Amalia is de troonopvolger. En dat wordt op haar 18e verjaardag een stuk serieuzer werk, want mocht Willem-Alexander komen te overlijden, dan wordt ze automatisch koningin. Tot aan haar achttiende gaan zijn taken in dat geval over op koningin Máxima, die dan regentes zou worden. 

De Raad van State

Ja, Amalia wordt op haar 18e officieel lid van de Raad van State, het adviesorgaan van de regering, waar papa voorzitter is en mama ook lid van is. Maar: ze hoeft daar eigenlijk niets voor te doen. Het gaat om een symbolische rol.

Personeel

Dat ze achttien wordt heeft wél tot gevolg dat Amalia een eigen staf krijgt, iets waar natuurlijk veel tijd en geld in gaat zitten. Dat voelt allemaal heel serieus, maar in de praktijk zal het de kroonprinses veelal uit handen worden genomen. Ze moet er alleen wél zelf voor betalen.

Die 1,6 miljoen

Er is afgelopen jaar veel over gezegd en geschreven: Amalia ontvangt vanaf haar achttiende verjaardag zo'n 1,6 miljoen euro per jaar aan 'toelage'. Ongeveer 250.000 euro daarvan is salaris, de rest is bedoeld voor het neerzetten van de eerdergenoemde eigen hofhouding. Het is een klap geld en veel mensen zijn er erg verontwaardigd over (zeker aangezien ze in 2021 ook al direct ruim een ton krijgt - al is ze maar 24 dagen 18), maar feit is natuurlijk dat Amalia als kroonprinses ook heel veel (vrijheden) moet inleveren.

Reizen of studeren

In juli studeert Amalia (nemen we toch aan) af aan het gymnasium, waarna ze volgens de koning eerst wat van de wereld wil zien. Dat kan een tussenjaar inhouden, of een studie in het buitenland. Beide plannen zijn alleen wel een beetje lastig te voorspellen op dit moment van gesloten grenzen. Welke opleiding ze wil gaan volgen is nog niet bekendgemaakt, maar de Rijksuniversiteit Leiden lijkt een belangrijke kanshebber na haar avonturen in het buitenland: daar studeerden bijna al haar familieleden.

Publieke taken

De bekende lintjes, boompjes, openingen... vanaf haar achttiende zal ook kroonprinses Amalia gevraagd worden zich af en toe te laten zien in den lande. Maar feitelijk is ze niet verplicht om ook ja te zeggen op aanbiedingen. Dikke kans dus dat ze dit mondjesmaat zal doen (bij wijze van oefenen) terwijl ze gewoon lekker gaat studeren. En dat haar verplichtingen zich blijven beperken tot de fotosessie in Lech, de zomerfotosessie en Koningsdag.

Niet super ingrijpend, behalve op papier dus. Maar tegelijkertijd... wij hoefden het op ons achttiende allemaal niet.

Beeld: Brunopress/Koninklijk Huis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in