Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit hebben de oranjes áltijd in hun koffer om pijnlijke situaties te voorkomen

Zonder gaan ze ab-so-luut niet op reis. En dat geldt niet alleen voor de leden van ons koningshuis, elke royal heeft dit in zijn of haar koffer - alles om vervelende situaties te voorkomen. Voor leden van het koningshuis gelden tal van etiquette - bijvoorbeeld dat zíj beginnen met de conversatie,...

Dit hebben de oranjes áltijd in hun koffer om pijnlijke situaties te voorkomen

Zonder gaan ze ab-so-luut niet op reis. En dat geldt niet alleen voor de leden van ons koningshuis, elke royal heeft dit in zijn of haar koffer - alles om vervelende situaties te voorkomen.

Voor leden van het koningshuis gelden tal van etiquette - bijvoorbeeld dat zíj beginnen met de conversatie, niet de persoon aan wie ze worden voorgesteld. Maar er zijn ook situaties waarin bepaalde regels wel logisch zijn. 

Respect

Bijvoorbeeld dat leden van het koninklijk huis - waar ook ter wereld - reizen met zwarte kleding in hun bagage. Voor het geval dat er een naaste sterft als zij in het buitenland zitten en zij toch direct hun respect kunnen tonen door zwart te dragen. Of als er een prominent sterft in het land waar zij op bezoek zijn; ook dan is het de norm om vanaf de bekendmaking zwart te dragen.

Lees ook: 10 Afternoon tea regels volgens Downton Abbey (en waarom je nooit meer 'high tea' mag zeggen)

Zelfs in 'Downton Abbey'

Toen de vader van prinses Diana stierf op het moment dat de Britse koninklijke familie in de Alpen op ski-vakantie was, werd in geen tijd de zwarte kleding tevoorschijn gehaald en ging de reis direct terug naar Engeland. En op het moment dat de vader van The Queen overleed, terwijl zij en prins Philip de big five vereeuwigden in Kenia - ver weg van hun vakantiebasis en hun koffers - filmden de aanwezige cameramannen hen niet; om zo hun respect te tonen en te wachten tot de koningin en haar eega zich in het zwart hadden gehuld.

Soms gaat het mis

Zelfs in tv-serie Downton Abbey stond dit onderwerp centraal. Maar het is niet alleen een heel belangrijke regel bij koninklijke families, ook staatshoofden leven deze etiquette na: óf je pakt een zwart ensemble standaard in, óf je zorgt dat je heel snel zwarte kledingstukken kunt kopen als dat nodig mocht zijn.

Het komt heel soms voor dat staatshoofden daar niet van op de hoogte zijn, zoals de toenmalige Turkse president Abdullah Gül in 2013. Hij en zijn vrouw Hayrünnisa hadden een ontmoeting met de Zweedse royals de dag nadat de Zweedse prinses Lilian (97) was overleden. In plaats van sobere kleding te dragen - zoals de leden van het Zweedse koninklijk huis - droeg de vrouw van Gül een felblauwe creatie tijdens hun bezoek aan het Scandinavische land, terwijl zij volgens de regels juist haar meest sobere ensemble had moeten kiezen. Pas op dag drie van het bezoek waren het Turkse staatshoofd en zijn eega van top tot teen gehuld in zwart.

Zo blijkt wel weer: als royal én staatshoofd moet je overal op voorbereid zijn.

Bron beeld: Hollandse Hoogte