Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit gebeurt er met het oude servies van de Koninklijke familie

Het was groot nieuws toen bekend werd dat de Koninklijke familie een nieuw servies had aangeschaft. Ook vanwege het bedrag: de borden, koppen, schotels en glaswerk kostten samen 1,4 miljoen euro. Maar wat gebeurt er met het oude servies? Dat vonden wij toch wel een belletje naar de Rijksvoorlicht...

Dit gebeurt er met het oude servies van de Koninklijke familie

Het was groot nieuws toen bekend werd dat de Koninklijke familie een nieuw servies had aangeschaft. Ook vanwege het bedrag: de borden, koppen, schotels en glaswerk kostten samen 1,4 miljoen euro. Maar wat gebeurt er met het oude servies?

Dat vonden wij toch wel een belletje naar de Rijksvoorlichtingsdienst waard. Wij willen het wel overnemen...

Want je vraagt je toch af: wordt het gewoon verkocht? Opgeslagen wellicht? Of nog gebruikt voor kleinere diners? Voor grote staatsbanketten was het oude servies, dat veertig jaar is gebruikt, namelijk niet meer geschikt: er waren in de loop der jaren te veel borden gesneuveld.

Lees ook: Dineren met de koning, dít stond er op het menu

De RVD reageert

Maar wie zelf thuis koninklijk wil eten, wordt teleurgesteld. Er wordt niets verkocht. 'Het oude servies wordt op het paleis bewaard', laat de RVD ons desgevraagd weten, 'en kan nog gebruikt worden, bijvoorbeeld bij kleinere diners.' Dat is nou jammer - maar wel begrijpelijk. Laten we ons dan maar vergapen aan het beeldschone nieuwe servies. Wagen we over veertig jaar nog een poging.

Delfts Blauw

Er zijn voor de grootste diners tenminste 275 complete 14-delige couverts (9-delig servies en 5-delig glasservies) nodig. Om dergelijke aantallen ook in de komende decennia te kunnen waarborgen, zijn 350 couverts besteld. Het servies is ontworpen in de traditie van het ‘Delfts Blauw’. Er zijn originele karakteristieken gebruikt, maar ook nieuwe elementen, die de verbinding verbeelden tussen de familie Van Oranje, vorst en samenleving.

Woelige baren

Het servies is genaamd ‘Blossom Panache’. Delfts Blauw wordt gekenmerkt door stillevens met gelaagde blauwschakeringen. In de compositie is de oranjebloesem in een speels gedrapeerd boeket verwerkt, waartussen de ijsvogel van tak naar tak vliegt. De ijsvogel verwijst naar de tekst die op de achterkant is aangebracht: 'Saevis tranquillus in undis'. Vrij vertaald: 'zich stevig staande houden in woelige baren'. Deze tekst was de lijfspreuk van Willem van Oranje en verwijst naar de woelige baren waar de ijsvogel zijn nest op bouwt.

Op de borden staat het monogram van de Koning met de Koninklijke kroon. Het monogram en de randen van de borden zijn aangebracht in goud. Dit geldt ook voor het keurmerk aan de achterzijde, dat normaal gesproken in blauw wordt weergegeven.