Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Deense prinsen en prinses verliezen hun titels

Oma Margrethe wil ze 'meer de ruimte geven'. Je bent nou eenmaal geboren in de royal family, maar zo'n prinsen- of prinsessentitel heeft ook flinke beperkingen. Soms is het niet anders, maar in de Europese koningshuizen is er steeds meer behoefte om zoveel mogelijk royal kinderen een beetje van d...

Deense prinsen en prinses verliezen hun titels

Oma Margrethe wil ze 'meer de ruimte geven'.

Je bent nou eenmaal geboren in de royal family, maar zo'n prinsen- of prinsessentitel heeft ook flinke beperkingen. Soms is het niet anders, maar in de Europese koningshuizen is er steeds meer behoefte om zoveel mogelijk royal kinderen een beetje van die druk te ontzien. Zo ook de Denen, werd vandaag bekend gemaakt.

Koningin Margrethe van Denemarken maakte middels een persbericht vandaag bekend dat vier van haar kleinkinderen voortaan geen prinsen en prinses meer zijn. Het gaat om de vier kinderen van haar tweede zoon, prins Joachim.

Prinses Athena en prins Henrik zijn de jongste kleinkinderen van de koningin

Die heeft twee zoons uit een eerder huwelijk, Nikolai (23) en Felix (20). En deelt met zijn vrouw Marie zoon Henrik (13) en dochter Athena (10). De neefjes en nichtjes van kroonprins Frederik en Mary dus, wiens vier kinderen wél prinsen en prinsessen blijven. Maar van wie alleen ooit-troonopvolger prins Christian een toelage krijgt als hij straks achttien wordt.

De kinderen van Joachim en Marie verliezen per 1 januari 2023 hun prinselijke titels, maar blijven wel graaf of gravin. "Deze beslissing is in lijn met vergelijkbare aanpassingen van andere koninklijke huizen in recente jaren", laat de koningin weten.

Over het waarom is het Deense hof glashelder: "De koningin wil dat de vier kleinkinderen de kans krijgen om hun eigen levens vorm te geven zonder beperkt te worden door de speciale afwegingen en taken die komen kijken bij een formele rol in het koninklijk huis van Denemarken."

Ze blijven wél gewoon hun plek in de lijn der troonopvolging behouden.

Ook hun vader en moeder profiteren van de vrijheid die ze door de koningin gegund wordt. Het gezin woont sinds 2020 in Parijs, waar prins Joachim en prinses Marie allebei een baan hebben op de Deense ambassade. Ze zijn nog regelmatig in Denemarken, maar Joachim en Marie maar voeren maar zelden royal taken uit.

Koningin Margrethe wordt in haar werk vooral gesteund door zoon kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary. Hun oudste zoon, Christian, is nog maar zestien en is nog druk bezig met zijn middelbare school.

Beeld: Kongehuset

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in