De prinsessen treden ferm in de spotlights

De prinsessen treden ferm in de spotlights

WA en Máxima doen graag een stapje terug voor hun meiden.

Het was al voorspeld, maar bleek nog voor vertrek naar Eindhoven al volledig waar: de drie A's (Amalia, Alexia en Ariane) speelden een hoofdrol tijdens Koningsdag 2021.

Dat bleek al wel toen de familie thuis poseerde in hun nieuwe Koningsdaglooks: de meiden vol voorop, stuk voor stuk keurig gestyld, gekapt, gekleed door mama's favoriete label Natan (Amalia en Ariane dan). De koning kwam, zoals vaker omringd door zijn vrouwen, haast een beetje in het gedrang. En dat op zijn verjaardag.

De prinsessen treden ferm in de spotlights

Mijn vier vrouwen

Geen punt, laat hij keer op keer merken. Nu hun meiden ouder worden (ze zijn 17, 15 en 13), mogen zij het voetlicht best iets meer opzoeken. Privé blijft bij de Oranjes privé, maar op Koningsdag mogen de drie zussen shinen. "Mijn steunpilaren, mijn vier vrouwen", zei hij in Eindhoven trots.

Die trots was terecht, want nog nooit zagen we alle drie de prinsessen zó ontzettend in het voetlicht treden. Dat is ook precies hoe het programma in Eindhoven in elkaar stak. De prinsessen namen plaats tussen hun ouders in aan de interviewtafel. Deden een hoovercraftrace. Gingen virtueel over het circuit van Zandvoort. Gingen in gesprek met jongeren over het thema identiteit, terwijl papa en mama aan de rand van de studio mochten meekijken.

De prinsessen treden ferm in de spotlights

Hemd van het lijf

En dan was er nog het persgesprek, waarin de koning en koningin Máxima maar amper de kans kregen om iets te vertellen, zó veel werd er aan de prinsessen gevraagd. Met natuurlijk troonopvolger Amalia voorop, die duidelijk nog niet té definitief wilde praten over haar toekomstige rol. Liever praat ze over haar eindexamen ("Op hoop van zegen dat ze vragen wat ik geleerd heb", zei ze zeer bescheiden). Haar rijles ("Eentje heb ik er gehad nog maar!").

En samen met haar zussen over wat ze het meest gemist heeft in pandemietijden. Amalia: "Muziekles, en gewoon de leuke dingen van de zesde klas. Je mist toch je klasgenoten." Alexia: "Ik mis gewoon met mensen afspreken, de kleine dingen waar je in het normale leven niet bij nadacht. Ik zou heel graag naar de stad willen met iemand, naar de winkels, op het terras zitten."

De prinsessen treden ferm in de spotlights

Groot verschil tussen de zussen

Ariane gaf ook een heerlijk realistisch antwoord: "Aan het begin dacht ik wel: 'Leuk, een paar weken geen school.' Maar ik miste al heel snel de mensen op school. En naar de bioscoop gaan met vriendinnen."

Het verschil tussen Amalia en haar zusjes, daar werd ook nog even naar gevraagd. "Natuurlijk is het voor ons wel anders", zei Alexia gevraagd naar haar grotere vrijheid. "Maar aan de andere kant zijn er ook heus dingen die wij niet kunnen doen in onze positie. Ik heb wel de vrijheid om te kiezen wat ik zelf later wil worden. Dat weet ik nog lang niet. Maar ik vind het wel fijn dat ik later iets kan doen met mijn eigen interesses."

De prinsessen treden ferm in de spotlights

Enorme taak voor de toekomst

Je zou je zo kunnen voorstellen dat Amalia iets liet doorschemeren over haar gevoelens over het onderwerp na zo'n antwoord, maar de kroonprinses laat zich niet gek maken door vragen over de enorme taak die voor haar ligt.

Amalia: "Voor mij komt het rustig op me af, maar nog niet heel snel. Ik geniet nu van mijn jeugd, van vrienden om me heen. En dat lukt, al werkt de crisis natuurlijk wel een beetje tegen."

De een noemt het een charmeoffensief na een zwaar jaar, de ander stelt dat Amalia in december 18 wordt en dat het simpelweg tijd wordt dat de toekomstige generatie een beetje bekwaam raakt in het omgaan met camera's. Hoe het ook zij: wij hebben genoten van de meiden, met hun nog niet helemaal tot in den treuren 'gemediatrainde' kijk op Koningsdag.

De prinsessen treden ferm in de spotlights

Dat smaakt naar meer voor de toekomst.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in