Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De Oranjes kunnen wel een opstekertje gebruiken

Slechts 56% van de bevolking blijft voorstander van de monarchie. Toegegeven, in twee pandemie-jaren hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich niet heel erg kunnen profileren voor volk en vaderland. Zelf zullen ze ook niet vrolijk zijn geworden van alles per scherm moeten afhandelen....

De Oranjes kunnen wel een opstekertje gebruiken

Slechts 56% van de bevolking blijft voorstander van de monarchie.

Toegegeven, in twee pandemie-jaren hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich niet heel erg kunnen profileren voor volk en vaderland. Zelf zullen ze ook niet vrolijk zijn geworden van alles per scherm moeten afhandelen.

Maar toch: wat persoonlijke uitglijders qua feestje met teveel gasten voor Amalia en het Griekenland debacle dat nog altijd niet vergeten is, hebben hun populariteit niet groter gemaakt.

Uit onderzoek van EenVandaag onder het eigen opiniepanel, blijkt dat het vertrouwen in het koningspaar flink is gekelderd. Nog slechts 54 procent van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in koning Willem-Alexander, tegen 63 procent vorig jaar. Voor de coronacrisis lag dit percentage nog ruim boven de 80 procent.

In Máxima heeft nog 61 procent van de Nederlanders vertrouwen, tegen 69 procent in 2021. Nooit eerder, ook niet voor de troonswisseling in 2013, hadden zo weinig mensen vertrouwen in Willem-Alexander en Máxima.

'Het voedt een beeld van een koning die niet aanvoelt wat er speelt in de samenleving'

Een meerderheid vindt het inkomen van de Oranjes en de vergoeding voor personeel en onkosten te hoog. Gijs Rademaker van het opiniepanel: “Dat vinden mensen al langer, maar de onvrede daarover verdiept door de incidenten in coronatijd. Deze elementen opgestapeld voeden een beeld van een koning die niet aanvoelt wat er speelt in de samenleving.”

Stijgende lijn te pakken

Toch zien de leden van het panel ook positieve ontwikkelingen. Over de opvang van Oekraïense vluchtelingen op het Oude Loo is 69 procent positief en dat prinses Amalia besloot haar toelage de komende jaren nog terug te storten juicht 88 procent van de ondervraagden toe.

Gevraagd naar tips om het vertrouwen in de monarchie te verbeteren, reageerde het panel uiteenlopend. Zo adviseren ze de Oranjes ‘beter na te denken over wat de gevolgen van je acties zijn voor de gewone man. En als je dat niet kunt, verzamel dan goede critici om je heen’. Andere tips luiden: Meer zichtbaar zijn, wat geld inleveren en een andere tekstschrijver in de arm nemen, die meer in gewone taal formuleert.

Nog even dit

Als redactie Nouveau zijn we elke dag bezig met nieuws over het koningshuis en hebben we ook nog wel wat aanbevelingen om de waardering omhoog te krijgen:

Trol als RVD de media niet met vage persberichten dat het een ‘verrassing’ zal zijn wie er wel of niet op Koningsdag Maastricht zullen opluisteren, maar stel ons in staat ons werk te doen. Het koningshuis kan de PR goed gebruiken, afgaand op het onderzoek.