Het is goed beschouwd jammer dat er niet wat vaker gebruik wordt gemaakt van de Groene Draeck door de Oranjes. Zinderen en wegsmelten in goddeloos heet Griekenland of lekker fris zeilen over het IJsselmeer, ieder zijn ding, zoveel is duidelijk. De laatste keer dat het koningspaar erop gespot werd, was bij het streekbezoek aan de Wadden.
Brunopress/Patrick van Emst
Om terug te komen op de Groene Draeck: daar is weer eens iets mee. Renovaties hebben al heel veel (gemeenschaps)geld gekost en nu blijkt bij het opknappen ook nog eens gebruik te zijn gemaakt van 'fout hout'.
Voor het nieuwe dek is teakhout uit Myanmar gebruikt, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit hout mag al jaren niet meer geïmporteerd worden.
Getty Images
Het zeilschip, dat in 1957 aan Beatrix werd geschonken door het Nederlandse volk, werd in 2022 gerenoveerd. Daar ging het mis: een klein deel van het oude hout kon opnieuw worden gebruikt, maar de rest was afkomstig uit Myanmar.
NL Beeld / Patrick van Emst
Dit is volgens het onderzoek van RTL Nieuws makkelijk terug te zien in het hout. De jaarringen van het teakhout op het gerenoveerde schip liggen dicht op elkaar, iets wat volgens experts alleen voorkomt bij het hout uit Myanmar.
NL Beeld / Patrick van Emst
Ook wijst de lengte van de gebruikte stammen op teakhout uit het Zuidoost-Aziatische land. Een anonieme bron die betrokken was bij de renovatie, bevestigt tegenover de nieuwszender dat er gebruik is gemaakt van het hout uit Myanmar.
Nationaal Archief
EU-landen mogen sinds 2013 geen illegaal gekapt hout meer importeren. Naar hout uit Myanmar wordt extra streng gekeken, omdat moeilijk te achterhalen is waar het vandaan komt. Volgens de EU is het zelfs onmogelijk, waardoor legale import uit Myanmar volgens toezichthouder NVWA niet mogelijk is.
Nationaal Archief
De Rijksvoorlichtingsdienst heeft in een reactie laten weten dat inderdaad gebruik is gemaakt van teakhout, maar dat niet precies te achterhalen is waar het hout vandaan komt. De benodigde papieren zijn er niet meer.
"De Duitse houtleverancier heeft aangegeven dat het hout ouder is dan 2013 en daarvóór is geïmporteerd. Wegens het verstrijken van de bewaartermijn van gegevens van het hout kan de leverancier echter geen specifieke afkomst noemen", schrijft de RVD.
NLBeeld
De kwestie heeft verder geen juridische gevolgen voor prinses Beatrix als het daadwerkelijk om hout uit Myanmar gaat. Alleen de import van het hout is verboden. Wanneer het materiaal de Europese Unie binnen is, mag het gewoon worden verkocht en gebruikt.
Wel laat de RVD weten dat Beatrix het zou "betreuren als door de opdrachtnemer of de leveranciers de geldende wet en regelgeving niet zou zijn gevolgd of wanneer er niet zorgvuldig gehandeld is". Het nieuws gaf ons het excuus weer eens wat schattige oude kiekjes van ZM te delen.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- RVD