Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

De 3 mooiste kroonjuwelen van Farah Diba

Als voormalig shabanou (keizerin) van Iran zat Farah Diba jarenlang op de legendarische Pauwentroon. Wonderschoon getooid met parels en diamanten van ongekende klasse, die ze vermoedelijk nooit zal terugzien. Met de liefde voor sjah Reza Pahlavi zat het wel goed, maar door de Iraanse revolutie kw...

De 3 mooiste kroonjuwelen van Farah Diba

Als voormalig shabanou (keizerin) van Iran zat Farah Diba jarenlang op de legendarische Pauwentroon. Wonderschoon getooid met parels en diamanten van ongekende klasse, die ze vermoedelijk nooit zal terugzien.

Met de liefde voor sjah Reza Pahlavi zat het wel goed, maar door de Iraanse revolutie kwam in 1979 een einde aan hun sprookjesbestaan. Als buitengewoon chique bannelingen zwierven ze de halve wereld over. Reza stierf achttien maanden na hun vertrek aan lymfklierkanker, Farah pendelt tegenwoordig tussen haar kinderen en kleinkinderen in Amerika en haar appartement in Parijs, met uitzicht op de Seine in Parijs.

De vloeren zijn daar bezaaid met beeldschone zijden tapijten, de tafels staan vol met Perzisch antiek en bezoek krijgt handgemaakte bonbons geoffreerd door een zwijgend dienstmeisje in een gesteven schortje. “In ballingschap leven is erg zwaar,” volgens de ex-keizerin, die bij deze woorden in een riante fauteuil wegzonk. Zwaar of niet, ze draagt het vorstelijk. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 78 – haar meest indrukwekkende flonkers uitgelicht.

Trouwtiara: Noor-ol-Ain

© FarahPahlavi.org

Op haar trouwdag in 1959 droeg Farah Dior, waar destijds Yves Saint Laurent aan het roer stond. De jurk was schitterend, maar viel in het niet bij de meest indrukwekkende tiara in de hele Perzische keizerlijke collectie: de Noor-ol-Ain. Dit stuk is gemaakt door Harry Winston van witte, roze en gele diamanten. De grootste steen is een van de grootste roze diamanten ter wereld, de Indiase 60 karaat Noor-ol-Ain, wat zoveel betekent als 'het licht in je ogen'. Bij haar vlucht uit Iran bleef de tiara achter. Die is tegenwoordig bezit van de staat en wordt tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Sprookjesbruiloft

Niet subtiel, wel schitterend

iran-farah-diba-1967-national-archives

De kroon die ze in 1967 bij haar kroning droeg was speciaal voor haar gemaakt. Van Cleef and Arpels creëerden een klassieke ronde kroon van wit goud en groen fluweel. Het geheel was bezet met diamanten, parels, smaragden en robijnen. Het was een béétje een doe-het-zelf aangelegenheid: de sjah zette eerst zijn kroon op zijn eigen hoofd en kroonde toen zijn vrouw. Die Dior droeg en haar bouffant zo had laten boetseren dat de enorme kroon er enig houvast aan zou hebben. De kroon en de andere juwelen die ze droeg – het collier met de smaragd is ook van Van Cleef and Arpels - behoorden eveneens aan de staat en worden tegenwoordig tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Dit is haar lievelingstiara

© Jack Garafolo / Getty Images

De laatste tiara die we uitlichten is de Zeven Smaragden Tiara. Die liet Reza in 1958 voor haar maken door Harry Winston, als verlovingsgeschenk. Naast de zeven eerder genoemde edelstenen bestaat de tiara uit verschillende diamanten die een mix zijn van destijds nieuwe stenen en oude stenen uit de keizerlijke collectie. De zeven cabochon smaragden komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika en zijn inmiddels krap 300 jaar oud. Hoewel de schatkamer van het Perzische hof zo goed gevuld was dat Farah anderhalf jaar elke dag een andere kroon of tiara kon opzetten, was dit Farah's lievelingstiara die ze het meest droeg. Ook dit stuk is te zien in de Treasury of National Jewels in Teheran.