Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Daar gaat ze: prinses Ariane naar het UWC Adriatic

Daar gaat ze: prinses Ariane vliegt uit naar de Italiaanse kostschool UWC Adriatic, waar ze twee jaar zal doorbrengen. Wat is het voor een school?

Ariane Adriatic

Ook de jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is uitgevlogen. Ze begint vandaag aan twee jaar op het UWC Adriatic in Italië, waar ze haar internationaal baccalaureaat hoopt te halen. De opleiding is Engelstalig en als ze haar diploma haalt, kan ze ermee naar een universiteit, om verder te studeren.

RVD/ZM de Koning

De RVD gaf vanmiddag een kiekje vrij van de prinses bij aankomst in zonnig Italië (vermoedelijk zo vanuit zonnig Griekenland!). Of de hele bups mee was om haar uit te zwaaien is niet bekend, maar koning Willem-Alexander maakte de foto dus hij zette zijn dochter in elk geval af bij zijn alma mater (een beetje dan, WA ging natuurlijk naar de UWC-school in Wales, net als Alexia).

Wat weten we van deze kostschool? Het hoofdgebouw is een oud kasteel en staat bovenop een rots, in de buurt staan enkele studentenhuizen, maar leerlingen wonen ook verspreid in huis in het dorpje zelf. Er is niet heel veel te beleven, maar afgaand op filmpjes maken de leerlingen er regelmatig zelf gewoon een dolle boel van. Voor een beetje reuring is het een uur per bus naar Triëst.

"Onze missie is het verenigen van mensen, landen en culturen, om vrede en een duurzame toekomst te bereiken”, zegt rector Khalid El-Metaal in Trouw. "We selecteren doelbewust leerlingen die zo divers mogelijk zijn qua cultuur, geloof, taal en sociaal-economische achtergrond. De scholieren, tussen de 16 en 19 jaar oud, ondergaan hier een transformatie. Want ze leven in Italië, komen in aanraking met allerlei culturen en worden aangemoedigd om hun meningen te uiten, vragen te stellen, te ontdekken wie ze zijn."

UWC Adriatic

Het UWC is een privéschool, maar niet per se een elitaire toestand. Leerlingen komen er niet zomaar op, Ariane heeft er naast haar gymnasiumlessen eerder dit jaar veel opdrachten voor moeten doen en een sollicitatieprocedure voor moeten doorlopen. Haar ouders kunnen de opleiding zelf betalen (46.000 euro, het is niet niks), maar 75% van de leerlingen volgt er het onderwijs dankzij een studiebeurs en 17% dankzij een gedeeltelijke beurs. Er zitten dus pubers uit alle lagen van de samenleving op, ze zijn geselecteerd op hun prestaties en motivatie. 

Naast een 'intensief academisch programma' kan Ariane zich onderdompelen in activiteiten als zangles, muziek componeren, voetbal, tennis en yoga. Duino ligt aan zee en de Alpen zijn vlakbij, dus de leerlingen kunnen ook zeilen, kajakken, zwemmen en hiken maken.

Getty Images

Ariane zal de komende maanden echt op zichzelf aangewezen zijn, pas op 28 oktober heeft ze een weekje herfstvakantie. Haar oudere zus Alexia volgende dezelfde opleiding in Wales, Máxima liet daarover doorschemeren dat ze het vooral pittig had gevonden om alles zelf te doen, van studeren, lessen volgen en héél veel buitenschoolse activiteiten afhameren tot haar eigen was doen. Het is even afwachten hoe Ariane zich staande houdt, maar we wensen haar alvast een geweldige tijd op het United World College Adriatic!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • RVD/ZM de Koning