Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Voormalig chef van wijlen Elizabeth onthult wat royals absoluut niet mogen eten

Iets met een stinkende adem...

Voormalig chef van wijlen Elizabeth onthult wat royals absoluut niet mogen eten

Altijd al nieuwsgierig geweest hoe het eetpatroon van de Britse royals eruitziet? Niemand minder dan de persoonlijke chef Darren McGrady van wijlen koningin Elizabeth onthult details over het voedingspatroon van de royals. Verboden voedingswaren en favoriete gerechten, de chef-kok zet het voor ons op een rijtje.

Verboden voedsel

De koningin had nogal wat eisen wanneer het op haar voedingspatroon aankwam. Haar wil bleek wet, want haar eisen werden doorgevoerd voor het hele gezin. Specifieke gerechten vielen in de smaak, terwijl andere voedselwaren uit den boze waren. De koningin streefde naar een gezond voedingspatroon met goed vlees en salades. Haar absolute lievelingsgerecht was hertenvlees met pastinaak, wortel en aardappelen. Overigens was dit wel het enige gerecht waarbij aardappelen werden geserveerd; verder moest de koningin er niets van hebben. Behalve aardappelen wilde de Queen ook geen pasta op tafel. Ze leek überhaupt geen fan van de Italiaanse keuken, want ook pizza stond niet op het menu. "Tijdens haar tijd in Buckingham Palace werd dit nog nooit geserveerd", vertelt de chef-kok, omdat het 'niet zou passen in de elegante menu's van het paleis'. Er bestaat zelfs twijfel of de koningin ooit pizza heeft geprobeerd. Een enorm gemis in haar dieet, als je het ons vraagt.

Drinkwater

Ondanks dat het kraanwater in het Verenigd Koninkrijk veilig is om te drinken, kiest de koninklijke familie voor water uit flessen. Zou het om de smaak gaan? De royals zijn in elk geval zeer specifiek in hun keuze wat betreft flessenwater. Ze drinken uitsluitend Hildon Natural Mineral Water, wat per fles zo'n vier euro kost.

Goed gegaard vlees

De Queen was dus een groot liefhebber van goed vlees. Maar een medium rare biefstukje was uit den boze. Het vlees moest altijd goed doorbakken zijn om het risico op bacteriën als salmonella te verkleinen. Prins William deelt de voorkeur voor doorgegaard vlees niet met zijn grootmoeder. Ondanks dat het dus niet mag, kiest hij liever voor halfgaar vlees.

Seizoensfruit

In een gezond voedingspatroon hoort ook fruit thuis. Dat wist ook koningin Elizabeth. Welke soorten er in de fruitschaal belandden, daar was de koningin erg kritisch in. Zo wilde ze alleen seizoensfruit eten. Ze was gek op perziken, mango's en aardbeien. Vooral die laatste waren haar absolute favoriet. Gezond en smaakvol fruit, maar de Queen was ook zeker niet vies van een lekker hapje. Ze had de aardbeien namelijk het liefst ondergedompeld in een laagje chocolade. Ondanks dat aardbeien haar favoriete fruit waren, kwam ook dit fruit buiten het seizoen de paleisdeuren niet in.

Schelpdieren

Naast haar strenge regels voor vlees was de Queen ook op de hoogte van de risico's van schelpdieren. Omdat je de oesters rauw eet, bestaat er een grotere kans op voedselvergiftiging. Om die reden behoorden oesters dan ook niet tot het dieet van de royals, ondanks de decadente status van de delicatesse. Maar ook hier hielden niet alle Britse royals zich aan, want haar zoon koning Charles genoot tijdens zijn bezoek aan het Whitstable Oyster Festival wel van de lekkernij.

Knoflook

Tot slot misschien wel het grootste taboe binnen het voedingspatroon van het Britse koningshuis: knoflook. Deze smaakmaker wordt door de royals vermeden vanwege de geur. Koningin Camilla bevestigde dit in het programma MasterChef Australia, met als reden de mogelijke knoflookadem. Dit is natuurlijk uit den boze gezien hun koninklijke status en de hoeveelheid contact die ze hebben met andere mensen. Het is niet bepaald verrassend waar dit taboe is ontstaan: bij de persoonlijke afkeer van de Queen herself.

Ligt dat streng samengestelde menu nog steeds op het bord van de Britse royals? Niet helemaal. Prinses Kate maakt bijvoorbeeld tegenwoordig graag pasta met haar kinderen. Ook William eet zijn biefstukje graag niet compleet doorgegaard, en Charles lust wel een oester op zijn tijd. Het lijkt er dus op dat de Britse royals tegenwoordig wat losser omgaan met de strenge regels die de Queen hen had opgelegd.

Royalty
  • HLN, Blauw Bloed
  • NL Beeld