Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Charles III spreekt het volk toe: wat voor koning wordt hij?

Hij is de oudste persoon die in Engeland de troon overneemt. Het verdriet van prins Charles maakt eens te meer duidelijk hoeveel minder zwaar het is aan een nieuwe baan te beginnen als er bij leven wordt gewisseld. Denk aan Juliana en Beatrix, die hun opvolgers de ruimte gunden en zelf nog een ti...

Charles III spreekt het volk toe: wat voor koning wordt hij?

Hij is de oudste persoon die in Engeland de troon overneemt.

Het verdriet van prins Charles maakt eens te meer duidelijk hoeveel minder zwaar het is aan een nieuwe baan te beginnen als er bij leven wordt gewisseld. Denk aan Juliana en Beatrix, die hun opvolgers de ruimte gunden en zelf nog een tijdje konden genieten van het leven zonder royal keurslijf.

Charles II vertrok vanochtend vanuit Schotland naar Londen

De Britten kennen deze traditie niet, zodat Charles als kersverse koning nu die rol in moet stappen, met het verdriet om het verlies van zijn moeder op de voorgrond – de man valt op dit moment niet te benijden. Toen hij jonger was, begrepen ze elkaar lang niet altijd, maar zeker de laatste vijftien jaar bouwde hij een warme band op met Elizabeth II.

Je kunt er dan ook van uitgaan dat hij de transitie geruisloos zal laten verlopen. Als kroonprins had Charles de afgelopen jaren al heel veel werkzaamheden van zijn moeder overgenomen, als een soort officieus prins-regent. Plus: 52 jaar in de wacht staan als werkende royal – de man weet echt wel hoe het moet. Al is zijn voorganger beslist a hard act to follow.

Op Buckingham Palace wappert inmiddels de Royal Standard als symbool dat de koning er is

Hij zal dan ook een andere monarch zijn dan zijn moeder, die zich nooit uitliet over zaken die speelden, omdat ze allen tijde boven de partijen wilde staan. Het maakte van haar een wat geheimzinnig staatshoofd.

Charles en Camilla stapten voor het hek uit om de groeiende bloemenzee te bekijken

Charles is wat meer uitgesproken: hij was zijn tijd ver vooruit toen hij in de jaren zeventig al pleitte voor milieu, klimaat en natuurbescherming en is daar nog altijd een uitgesproken voorstander van. Hij heeft eerder al gezegd dat hij het ambt volgens de regels zal vervullen, 'zo goed als ik kan', maar het zou best eens kunnen dat hij zich toch mengt in zaken die in de politiek en in de samenleving spelen.

En de koning sprak even met mensen: het is voortdurend druk bij het paleis

Hij is meer een leider dan de diener die zijn moeder was en hij is iemand die dingen wil veranderen en voor elkaar wil krijgen. Zoals hij zich als kroonprins ooit liet ontvallen over zijn zorgen áls hij ooit de troon zou bestijgen ‘that I am too old to make much of a difference, if any difference at all’. Waar iedereen het over eens is, is dat hij heel hard werkt, aan meerdere projecten tegelijk en dat hij wel eens slapend achter zijn bureau wordt aangetroffen met post-its op zijn gezicht, omdat hij niet naar bed is gegaan.

Charles in 2008

Van zijn staf weten we dat hij een béétje een dramaqueen is die heerlijk kan mekkeren en klagen over kleinigheden ('Het is hier zeker een graad te warm, dat ik dit nu óók nog moet verduren'). Het is meer een uitlaatklep dan dat hij het echt meent en volgens William kan hij zelf ook wel lachen om de eigenschap, maar feit is wel dat Charles graag de dingen in zijn leven (zijn eitje bij het ontbijt, de inrichting van zijn bureau) 'just so' heeft.

Charles III heeft inmiddels zijn eerste speech als koning gehouden. Daarin prees hij zijn moeder ('My darling mama') om haar "levenslange dienst", die hij beloofde voort te zetten met "loyaliteit, respect en liefde". Koning Charles noemde zijn moeder een "inspiratie en voorbeeld" voor hemzelf en zijn familie: "Haar toewijding wankelde nooit."

Charles prees de warmte en humor van Elizabeth, evenals haar talent om "het beste in mensen te zien". Hij beloofde daarnaast de rest van zijn leven het land te dienen én benoemde hij prins William als de nieuwe prins van Wales. “With Catherine beside him, our new Prince and Princess of Wales will, I know, continue to inspire and lead our national conversations, helping to bring the marginal to the centre ground where vital help can be given.”

Ook zijn andere zoon werd niet vergeten: “I want also to express my love for Harry and Meghan as they continue to build their lives overseas.”

De speech was persoonlijk, warm en waardig en eindigde met de woorden: "To my darling Mama, I want to simply say this; thank you, thank you for your love and devotion...may flights of angels sing thee to thy rest"

Na afloop was hij zichtbaar aangedaan.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in