Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Charles III is nu ook officieel koning

Inclusief balkonmomentje in St. James’s Palace. Sinds de dood van koningin Elizabeth is haar oudste zoon Charles al koning van het Verenigd Koninkrijk. Making his declaration, the King said: 'My lords, ladies and gentlemen, it is my most sorrowful duty to announce to you the death of my beloved m...

Charles III is nu ook officieel koning

Inclusief balkonmomentje in St. James’s Palace.

Sinds de dood van koningin Elizabeth is haar oudste zoon Charles al koning van het Verenigd Koninkrijk.

Maar dat moest nog wel even bekrachtigd worden door een speciale raad die alleen na het overlijden van de monarch bijeenkomt: de Accession Council. Hierbij waren ook de oud-premiers van het land aanwezig.

Dat is vanmorgen gebeurd. Charles III ondertekende een eed die onder andere de veiligheid van de kerk in Schotland handhaaft, zo meldt Buckingham Palace.

Hij sprak daarbij ook voor het eerst zijn nieuwe naam uit: 'I, King Charles the Third...' De troon met de naam van zijn moeder erop stond er veelzeggend leeg bij.

Prins William was erbij, als nieuwe troonopvolger en koningin Camilla als gemalin, steun en toeverlaat van de nieuwe koning. Het is voor het eerst ooit dat deze ceremonie op tv is uitgezonden - het was op speciaal verzoek van Charles die een transparante monarchie wil - en daarmee openbaar is #historyhappening.

En toen wat het moment daar: Charles R, wat staat voor Charles Rex en als symbool vermoedelijk CIIIR zal worden: dat van zijn moeder was EIIR (Elizabeth Regina II). 

Ook William en Camilla zetten hun krabbel.

De pot inkt waarmee Charles tekende was een geschenk van zijn zonen William en Harry. Niet bekend is of het een recent cadeau is; William schroefde veiligheidshalve snel het dopje er weer op. Charles heeft ook meteen zijn eerste koninklijke besluiten genomen, zoals van de aanstaande begrafenis van zijn moeder een bank holiday (vrije dag) te maken. 

Na deze vergadering vond de ‘proclamatie’ plaats vanaf het balkon in St. James’s Palace. Na de ceremonie is Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace, op Trafalgar Square en elders in het land uitgeroepen tot koning. Zijn officiële kroning zal overigens nog geruime tijd op zich laten wachten, eerst gaat een periode in van rouw en reflectie. De 'coronation' van Charles III zal vermoedelijk in 2023 plaatsvinden. 

Dit is de hele verklaring van Charles III.

Die meteen door moest naar zijn eerste audiënties: hij heeft een druk schema vandaag.

En intussen is ook de eerste vriendschapsverklaring binnen, van koning Felipe van Spanje (dat is in het verre verleden wel eens anders geweest!) 

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in