Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oh dear, voormalig hofdame moet per direct Buckingham Palace verlaten

'Maar waar kom je nu écht vandaan?'

Lady Susan Hussey Ascot

Lady Susan Hussey (83), voormalig hofdame van Queen Elizabeth en meter van prins William, legt per direct haar functies neer. De kersverse Britse Lady of the Household had nog maar net die titel gekregen als erebaantje. Ze legt haar taken neer omdat ze ervan beschuldigd wordt racistisch geweest te zijn tegenover een zwarte gast tijdens een receptie op Buckingham Palace. De hofdame zou Ngozi Fulani, voorzitter van een liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld, hebben uitgehoord over haar nationaliteit.

Ngozi Fulani, geboren in Groot-Brittannië, deelt de conversatie die ze met Lady Susan Hussey had op sociale media. Ondanks dat ze meerdere keren aangaf Britse te zijn, bleef de medewerker vragen naar waar ze 'werkelijk' vandaan kwam. "Uit welk deel van Afrika kom je?", zou er gevraagd zijn. Op Twitter reageren veel mensen geschokt en krijgt Ngozi veel steun.

In een tweede bericht schrijft ze bewust de naam van de vrouw niet bekend te willen maken, maar ondertussen raakte toch bekend om wie het gaat. "Ja, dit was aanstootgevend, maar het heeft geen zin haar te noemen en te schande te maken. Dat zou ons net zo erg maken. Wij geven er de voorkeur aan dat dit vriendelijk wordt afgehandeld."

Getty Images

Buckingham Palace reageert geschokt op het incident. Het hof noemt de opmerkingen van Lady Susan Hussey "onaanvaardbaar en zeer betreurenswaardig", zo staat in een verklaring die aan Britse media is gestuurd. 

Intussen heeft ook prins William zelf op het voorval gereageerd. "Ik was zeer teleurgesteld toen ik hoorde wat er gisteren is gebeurd", aldus de woordvoerder van de prins. "Ik was er zelf uiteraard niet bij, maar racisme heeft geen plaats in onze maatschappij. De commentaren waren onaanvaardbaar, dus het is correct dat de persoon in kwestie onmiddellijk ontslag heeft genomen."

Getty Images

Het hof zegt de kwestie uiterst serieus te nemen en heeft een onderzoek ingesteld. Ook is er contact opgenomen met Fulani en is ze uitgenodigd om langs te komen om haar ervaringen persoonlijk te delen. Hussey heeft haar excuses aangeboden en volgens het paleis worden "alle leden van de hofhouding herinnerd aan het diversiteits- en inclusiviteitsbeleid dat ze te allen tijde moeten handhaven".

Het incident komt nadat prins Harry en zijn vrouw Meghan een niet nader genoemd lid van het koninklijk huis en medewerkers beschuldigden van racisme. Het was een van de redenen waarom ze besloten naar het buitenland te verhuizen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Getty Images