Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Buckingham Palace maakt zich op voor diplomatiek hoogstandje

Strenge regels, maar voor prinses Beatrix wordt een uitzondering gemaakt. 'Het is logistiek te vergelijken met de organisatie van honderden staatsbezoeken in enkele dagen,' zegt een bron binnen de Britse regering in The Telegraph over de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth die morgen zal plaa...

Buckingham Palace maakt zich op voor diplomatiek hoogstandje

Strenge regels, maar voor prinses Beatrix wordt een uitzondering gemaakt.

'Het is logistiek te vergelijken met de organisatie van honderden staatsbezoeken in enkele dagen,' zegt een bron binnen de Britse regering in The Telegraph over de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth die morgen zal plaats hebben.

Staatshoofden en royals wereldwijd komen naar Londen. Sommigen, zoals de Japanse keizer Naruhito en zijn vrouw keizerin Masako, zijn zaterdag al vertrokken om een beetje te kunnen acclimatiseren (of toch privé op Heathrow te kunnen landen, waarover zo meer).

Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland), Justin Trudeau (Canada) en Anthony Albanese (Australië) zijn eveneens sinds gisteren in Londen, net als Joe en Jill Biden.

Het wordt een diplomatieke happening van jewelste, met meer dan 500 hoogwaardigheidsbekleders. Om dat allemaal een beetje in goede banen te leiden, zijn strenge regels opgesteld. Dus: het event van de eeuw, in een oude kathedraal in hartje wereldstad, waar het al dagen druk is in combinatie met de gezonde ego's die politici en sommige royals nu eenmaal hebben – het is een hele uitdaging.

Vliegveld Heathrow zal op de dag van de begrafenis niet toegankelijk zijn voor privévluchten

Zo is buitenlandse staatshoofden gevraagd om met een commerciële vlucht, en niet met een privévlucht naar Londen te komen. Vliegveld Heathrow zal op de dag van de begrafenis niet toegankelijk zijn voor privévluchten (vandaar dat er zoveel gasten eerder zijn gekomen).

Koning Filip en koningin Mathilde kwamen dan ook lekker praktisch met de trein.

Koningin Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix namen wel het vliegtuig, maar landden in Luton en hadden dus best nog even een rit voor de boeg. Helikoptervluchten naar het centrum zijn verboden vanwege het drukke luchtverkeer. Kortom, de ego's moeten een beetje inschikken.

Kan het nog aardser? Jawel, de wereldleiders worden morgen met een shuttlebus naar Westminster Abbey gebracht, omdat er simpel geen plek is voor stoeten met privévervoer. Verschil moet er echter zijn: de Bidens verplaatsen zich toch echt in The Beast, de gepantserde presidentiële auto (hier eerder dit jaar in Spanje)  die reeds in Londen is gespot.  

Wel is de strenge regel dat het alleen voor genodigden: 'De organisatie betreurt het dat, vanwege de beperkte ruimte bij de staatsbegrafenisdienst en aanverwante evenementen, geen andere leden van de familie, het personeel of de entourage van de hoofdgast mogen worden toegelaten.'

Uitzondering op de regel: Nederland. Prinses Beatrix komt gezellig met koning Willem-Alexander en Máxima mee. Ze was goed bevriend met koningin Elizabeth en het koningspaar heeft een streepje voor bij de Windsors.

Koning Charles III zal vanavond een receptie houden voor alle buitenlandse leiders in Buckingham Palace, een event dat je kunt vergelijken met een diplomatieke olympiade.  

Aanwezige staatshoofden kunnen vandaag ook afscheid nemen van de koningin in Westminster Hall (ze hoeven niet in de rij der rijen...) en het condoleanceregister in Lancaster House ondertekenen, zoals oud-premier Joyce Banda van Malawi deed.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in