Brigitte Macron krijgt geen rol

Brigitte Macron krijgt geen rol

Emmanuel Macron wilde zijn vrouw graag een duidelijkere rol binnen de overheid geven, maar daar steken zijn landgenoten en masse een stokje voor. Ruim 300.000 Fransen tekenden een petitie tegen zijn plan.

Eenvoudig gezegd werkt het in Frankrijk een beetje net zoals in de VS: de first lady doet wel veel dingen, vooral voor goede doelen, maar heeft geen formele rol binnen de overheid. Dat moet anders kunnen, vond de nieuwe president. Hij pleitte onlangs voor het opzetten van een echte rol voor zijn vrouw Brigitte, en aankomende first ladies van Frankrijk. Maar daar zat het Franse volk dus niet op te wachten.

Van de baanMet honderdduizenden tegelijk tekenden zij een petitie tegen de nieuwe titel voor een first lady, waarmee het plan nu van de baan lijkt. “De grondwet wordt niet veranderd, er komt geen nieuw systeem en Brigitte Macron krijgt geen salaris”, beloofde de woordvoerder van het presidentiële paar vrijdag op Twitter.

Lees ook: De jeugdige stijl van Brigitte Macron

Gevoelig verledenWaarom de Fransen er zo op tegen zijn, is wel duidelijk: de status van de partner van de president ligt daar gevoelig. Macrons voorganger François Hollande had een tumultueus liefdesleven waardoor hij met een vriendin zijn presidentschap in ging, en haar na een tijdje zag vertrekken toen zijn affaire met een Franse actrice aan het licht kwam. Ook zijn voorganger, Nicolas Sarkozy, gaf geen reden om de first lady een officiële titel en rol te geven: hij was de eerste Franse president die scheidde én hertrouwde tijdens zijn presidentschap.