Ze bleek een enorme verzameling te hebben!
In het Koetshuis van Groninger Waddenmuseum Borg Verhildersum is tot en met 31 augustus 2022 de bijzondere tentoonstelling Juliana, een leven in poppen te zien. Het is heel bijzonder dat Verhildersum deze expositie met poppen uit de collectie van het Koninklijk Huis kan tonen.
Al vóór haar geboorte kreeg prinses Juliana een klederdrachtpop. Vrouwen en meisjes van het eiland Urk hadden besloten in verband met de naderende geboorte van de koninklijke baby koningin Wilhelmina alvast een pop aan te bieden. Er zouden nog vele poppen volgen. In de pers werd al vroeg melding gemaakt van de poppenverzameling van Juliana. Deze berichten zorgden voor een sneeuwbaleffect.
Aanvankelijk waren het poppen met overwegend Nederlandse klederdracht, later schonken ook delegaties poppen van over de hele wereld. Tijdens staatsbezoeken in het buitenland ontving de koningin eveneens regelmatig in exotische kleding gestoken exemplaren.
Zo ontstond over een periode van bijna een eeuw een verzameling van ruim 600 poppen. De poppen, die beheerd worden door de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, zijn zelden te zien.
Juliana, een leven in poppen
Het leven van koningin Juliana omvat een eeuw waarin de samenleving grote veranderingen doormaakt. De tentoonstelling vertelt aan de hand van de poppen over het leven van de koningin. Dat is gedaan door gebruik te maken van de verscheidenheid aan beeldmateriaal die over haar beschikbaar is. Deze aanpak maakt het beeld dat Nederlanders in hun collectieve geheugen hebben over prinses en later koningin Juliana inzichtelijk voor bezoekers uit binnen en buitenland.
Foto (c) Nationaal Archief
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in