Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

België: het luxe jacht van Albert en Paolo is eindelijk verkocht

Het stel heeft wél wat van de prijs gehaald. De Alpa IV, het luxe jacht van Belgische oud-koning Albert (88) en oud-koningin Paola (84) is eindelijk verkocht. Het stel maakte er niet meer zo vaak gebruik van en het jacht was erg duur in het onderhoud. De Alpa IV, genoemd naar ALbert en PAola is 2...

België: het luxe jacht van Albert en Paolo is eindelijk verkocht

Het stel heeft wél wat van de prijs gehaald.

De Alpa IV, het luxe jacht van Belgische oud-koning Albert (88) en oud-koningin Paola (84) is eindelijk verkocht. Het stel maakte er niet meer zo vaak gebruik van en het jacht was erg duur in het onderhoud.

De Alpa IV, genoemd naar ALbert en PAola is 27 meter lang en heeft hutten voor negen gasten en vier bemanningsleden. Het ging in augustus 2021 in de verkoop voor 1,95 miljoen euro, later werd er een kwart miljoen euro van de prijs afgehaald. Het was, zoals de naam al aangeeft, hun vierde jacht, ze hebben sinds de jaren zestig heel wat afgecruist op de Middellandse Zee.

Het schip heeft altijd PR-wind tegen gehad. Koning Albert kocht het in 2009 middenin de economische crisis voor een bedrag van 4,9 miljoen euro. Een maand eerder had hij als koning op de Nationale Dag nog de ’materialistische samenleving’ bekritiseerd, wat een béétje meten met twee maten was.

PR-misser twee was dat de Alpa IV bij de aankoop als militair schip werd geregistreerd, waardoor er geen belasting over hoefde te worden betaald. Een nogal brutaal verzoek om de kosten voor onderhoud – naar schatting 230.000 euro per jaar – en de brandstof door te rekenen aan de Belgische staat werd door de regering afgewezen. Maar varend onder de vlag van de Belgische marine betaalde de staat wel het liggeld voor havens in mediterrane bestemmingen.

© BSR Agency

"Koningin Paola begreep niet dat mensen daar kritiek op konden hebben. Het was haar favoriete manier van reizen, ze vond het fantastisch dat ze op zee bevrijd was van de paparazzi”, stelt royalty-watcher Brigitte Balfoort in Het Laatste Nieuws. “Het schip was de plek waar ze ‘s zomers prinses Claire en haar kinderen en soms prinses Astrid en haar gezin ontvingen."

Zo'n luxe kostenpost ben je als royal in kritische tijden liever kwijt dan rijk. Volgens Le Soir heeft een gespecialiseerde jachtenmakelaar Côte d’Azur de Alpa IV verkocht voor een onbekende prijs verkocht aan een Turkse koper.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in