Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beatrix en Charles samen in Arnhem

Het contact tussen de generatiegenoten was allerhartelijkst.  De oudere generatie Oranje is de afgelopen dagen druk geweest met de herdenkingen rond 75 jaar vrijheid. Zo woonden prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven in de Eusebiuskerk in Arnhem gisteren de 75e herdenking van de Sla...

Beatrix en Charles samen in Arnhem

Het contact tussen de generatiegenoten was allerhartelijkst. 

De oudere generatie Oranje is de afgelopen dagen druk geweest met de herdenkingen rond 75 jaar vrijheid.

Zo woonden prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven in de Eusebiuskerk in Arnhem gisteren de 75e herdenking van de Slag om Arnhem bij. Operatie Market Garden, waar de Slag om Arnhem onderdeel van was, was een van de grootste land- en luchtoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De operatie mislukte. 90.000 mensen werden geëvacueerd en Arnhem lag in puin. De slag wordt jaarlijks herdacht.

Beatrix, in stemmig zwart, was vandaag aanwezig bij de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in het kader van 75 jaar Vrijheid. Ze kreeg gezelschap van Britse kroonprins Charles, in militair tenue.

En samen zagen ze parachutisten neerdalen, zij het onder aanzienlijk betere omstandigheden als 75 jaar geleden. 

Op 18 september 1944 landden ruim 2.000 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide als onderdeel van Operatie Market Garden. Market Garden was bedoeld om de bruggen over de Nederlandse rivieren over te nemen (Market) en de troepen van het Tweede Britse Leger te laten doorstoten (Garden).

Meer dan 35.000 Britse, Amerikaanse en Poolse troepen namen deel aan deze grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. De operatie mislukte zoals gezegd en het zou tot de lente van 1945 duren voordat de geallieerden de Rijn over gingen. 

Prinses Beatrix en de prins van Wales woonden de herdenkingsbijeenkomst op de Ginkelse Heide bij...

...en legden om de beurt...

...een krans bij het Airborne monument op de Heide...

...en leken best een beetje aangedaan...

...door de herdenking.  

Daarnaast ontmoetten Beatrix en Charles enkele Market Gardenveteranen. Voor en na de herdenkingsbijeenkomst eerden honderden parachutisten hun voorgangers door middel van luchtlandingen.

De kroonprins had een druk programma: Charles, inmiddels in een pak, opende ook nog de gerestaureerde toren van de Eusebiuskerk in Arnhem. Dat deed hij door een plaquette te onthullen en met een rondje langs het publiek, waarbij hij nog even zijn medailles toelichtte..

Hij deed ook nog een rondje in de kerk...

...en bezocht de Polenherdenking in Driel, waar de Poolse paratroepen worden herdacht die betrokken waren bij Operatie Market Garden.

Foto's © ANP, PPE Agency, RVD