Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beatrice: welke tiara zal ze op haar bruiloft dragen?

We duiken even in de schatkamer van de Windsors. De Yorks maakten deze week bekend dat prinses Beatrice, de oudste dochter van prins Andrew en hertogin Sarah, zich heeft verloofd met haar vriend Edoardo 'Edo' Mapelli Mozzi. Het huwelijk zal in 2020 worden gesloten en over de datum en locatie is n...

Beatrice: welke tiara zal ze op haar bruiloft dragen?

We duiken even in de schatkamer van de Windsors.

De Yorks maakten deze week bekend dat prinses Beatrice, de oudste dochter van prins Andrew en hertogin Sarah, zich heeft verloofd met haar vriend Edoardo 'Edo' Mapelli Mozzi. Het huwelijk zal in 2020 worden gesloten en over de datum en locatie is nog niets bekend (maar we gokken op het voorjaar en St. George's Chapel).

Daar valt dus nog niets over te vertellen, maar er kan wel alvast een beetje dromerig worden gespeculeerd over Bea als bruid én haar eerste tiaramomentje. Gezien de wisselende successen van de fashion forward experimenten van de prinses, zal ze vermoedelijk een klassieke bruid worden.

Beatrice is gefascineerd door voorouder koningin Victoria (op wie ze best een beetje lijkt) en all things Victoriaans, dus de kans is groot dat haar bruidsjurk tijdloos romantisch zal zijn. Wat betreft de tiara, zal de Queen haar zelf laten kiezen uit een eerder gemaakte voorselectie, met onder andere deze opties.

De coronet van Albert

Zou Beatrice toegeven aan haar liefde voor Victoria, dan maakt deze een redelijke kans. Saffieren en diamanten in een symmetrische zetting uit 1840. Het was de lievelingstiara van Victoria, haar man prins Albert ontwierp hem zelf en schonk het sieraad aan de jonge koningin in het jaar dat ze trouwden.

Victoria droeg hem om haar chignon op dit portret van Franz Xaver Winterhalter. De tiara is niet meer in het bezit van de Windsors, maar van Iers-Amerikaanse headfund miljardair William Bollinger, die hem heeft uitgeleend aan het Victoria & Albert Museum. Die partijen willen 'm vast best wel een dagje uitlenen, al is het wel een hele kroon voor een eerste tiaramomentje. Maar goed, Beatrice is een geboren prinses – het zou zomaar kunnen.

De Strathmore Rose Tiara

Eentje in de buitencategorie die past bij Beatrice liefde voor romantiek: de Queen Elizabeth Strathmore Rose Tiara. En dan hebben we het niet over de huidige Queen, maar over haar moeder, die ook Elizabeth heette.

Ze kreeg hem van haar vader voor haar huwelijk met prins Albert, de latere koning George VI. De tiara is al tientallen jaren niet meer gespot, maar nog altijd in het bezit van koningin Elizabeth.  

Diamond Lozenge Bandeau

Zou Beatrice een gebaar willen maken naar Edo's liefde voor geometrie dan is de Diamond Lozenge Bandeau van koningin Mary een optie. Prinses Margaret droeg hem regelmatig, al dan niet met parels erop, maar hij ligt sinds 1953 in de kluis, als hij niet al is gedemonteerd. Hoe dan ook, als redelijk bescheiden bruidstiara zou het een prima instapmodel zijn.

Victoria's Emerald & Diamond Tiara

In haar dagboek schreef ze over zijn 'geweldige smaak en haar grote vreugde dat ze zo'n lieflijk diadeem van diamanten en smaragden kon dragen, ontworpen door mijn geliefde Albert.'

De tiara is gemaakt door de toenmalige hofjuwelier Jospeh Kitching en onderdeel van een parure.

De York Diamond Tiara

En tenslotte kan Beatrice ervoor kiezen de trouwtiara van haar moeder Sarah te dragen. Die kreeg de York Diamond Tiara in 1986 van haar schoonouders, koningin Elizabeth en prins Philip als huwelijksgeschenk; hij was speciaal voor haar gemaakt door Garrard. Sarah heeft hem nog altijd in haar bezit en het zou een lief gebaar zijn van Beatrice, die een hechte band heeft met haar moeder.  

Foto's © ANP, The Royal Family, The Royal Archives, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in