Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Andrew & Sarah: 36 jaar liefde, loyaliteit en schandalen

'Ik zou zo weer met hem trouwen,' zegt Sarah. Het begint iets aandoenlijks te krijgen, hoe Sarah Ferguson, hertogin van York (62), haar ex prins Andrew onvoorwaardelijk trouw blijft. Hij mag dan binnen de Windsors persona non grata zijn geworden, hij is en blijft haar grote liefde.  "Ik heb er ge...

Andrew & Sarah: 36 jaar liefde, loyaliteit en schandalen

'Ik zou zo weer met hem trouwen,' zegt Sarah.

Het begint iets aandoenlijks te krijgen, hoe Sarah Ferguson, hertogin van York (62), haar ex prins Andrew onvoorwaardelijk trouw blijft. Hij mag dan binnen de Windsors persona non grata zijn geworden, hij is en blijft haar grote liefde. 

"Ik heb er geen spijt van dat ik met hem getrouwd ben," zegt ze bij Times Radio. "Hij is een goede en aardige man. Ik zou het zo weer doen. Het was een buitengewone dag, 23 juli 1986."

En dat zegt ze eigenlijk al sinds hun scheiding in 1996. Hij was destijds veel weg voor zijn werk bij de marine, zij ging niet al te discreet vreemd. Ze gingen officieel uit elkaar, maar bleven destijds in Sunninghill onder één dak wonen voor hun dochters, elk in een eigen vleugel van de villa.

Zoals ze uiteindelijk ook weer de Royal Lodge delen, de residentie waar Andrew mag wonen. "We zijn het gelukkigste gescheiden stel ter wereld," zegt ze. "We steunen elkaar, we zijn elkaars steunpilaar." Het is inderdaad zo dat ze nooit heeft gewankeld en hem altijd heeft verdedigd, vanaf het moment dat het Epstein Schandaal brekend nieuws was.

Zoals de negende in de lijn voor de troon haar nooit heeft laten vallen bij haar schandalen – de ontrouw, de schulden, de scharrige deals – zo is Sarah het royal toonbeeld van Stand By Your Man geworden in de misère die Andrew – overigens door zijn eigen toedoen – zijn titel koninklijke hoogheid, zijn privileges en zijn positie heeft gekost.

De vraag is: hoe nu verder? Sarah heeft zich ontpopt als schrijver, spreker en vrij succesvol fondsenwerver ("Ik heb 156 scholen kunnen laten bouwen in Polen en Afrika, ik wil mijn filantropische werk voortzetten"), maar Andrew heeft letterlijk niets om handen. En lijkt ook niet erg warm te lopen voor de suggestie van Buckingham Palace 'om zijn leven opnieuw op te bouwen, in een andere richting, bijvoorbeeld in Schotland'.

Hij wil in de buurt van Windsor Castle blijven, niet alleen om zo het lijntje met zijn moeder, de Queen, te houden, maar ook om regelmatig zijn kinderen en kleinkinderen te zien. Voor Sarah, die vrij veel reist, is Schotland geen handige uitvalsbasis. Vanuit de Royal Lodge ligt Heathrow zo'n beetje om de hoek.

Reken er dus maar op dat we Andrew nog vele ritjes te paard zien maken op het terrein en vele ritjes richting Windsor Castle om met zijn moeder te lunchen. En dan weer terug naar de Lodge, waar in ieder geval nog één persoon op hem wacht die blind in hem gelooft. Even los van alles wat er is gebeurd: een bijzondere liefde is het wél.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in