Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Alles wat je moet weten over de dood van koning Bhumibol

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is afgelopen donderdag (13 oktober 2016) op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. “Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal”, liet de Thaise regering weten. Zijn opvolger Bhumibol was de langstzittende monarch...

Alles wat je moet weten over de dood van koning Bhumibol

Zijn opvolger

Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld, van 9 juni 1946 t/m 13 oktober 2016. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem op. Hij is de eerste keuze van zijn nageslacht, omdat Maha zijn enige zoon is.  Zover er valt te peilen is de nieuwe koning niet geliefd. Kritiek op de koninklijke familie kan namelijk vijftien jaar celstraf opleveren. De koning leidde vroeger een losbandig leven, waar zijn ouders het niet mee eens waren.

Langstzittende monarch

Na het overlijden van koning Bhumibol is Koningin Elizabeth II de langst regerende monarch en staatshoofd ter wereld. Bhumibol heeft 70 jaar geregeerd, namelijk vanaf zijn 18e. Elizabeth II kwam zes jaar later op 6 februari 1952 op de troon.

Ons koningshuis vertelt

Koning Willem-Alexander heeft de familie van de Thaise koning donderdag per telegram zijn deelneming betuigd met diens overlijden. “Met ontroering ontving ik het bericht van het overlijden van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand”, zegt de Nederlandse koning op de website van het Koninklijk Huis. “Voor het Thaise volk was hij gedurende zijn lange regeerperiode van meer dan zeventig jaar een baken van stabiliteit, ook in woelige tijden. Steeds weer beklemtoonde hij de waarden van harmonie en vreedzame samenwerking”, aldus Willem-Alexander.

Rouw en crematie

De Thaise regering heeft afgelopen donderdag een jaar van rouw afgekondigd. Die lange tijd is bij het overlijden van leden van de koninklijke familie niet ongebruikelijk. De verwachting is dat de crematie van de vorst, die zeventig jaar op de troon zat, ook pas over een jaar zal plaatsvinden. In de tussentijd zijn er tal van plechtigheden op en rond het koninklijk paleis in Bangkok en worden er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een speciaal tijdelijk koninklijk crematorium op Sanam Luang, het koninklijk (crematie)veld ernaast. De laatste koninklijke crematie vond daar in 2012 plaats. De kroning van de nieuwe koning Vajrilangkorn zal na verwachting pas plaatsvinden na de crematie.

Bron: Vorsten.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren