Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

150 burgers dineren met koning Willem-Alexander: zó moeten ze zich gedragen

Gisteren vierde Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag tijdens een feestelijke Koningsdag in Tilburg. Omdat vijftig een bijzondere mijlpaal is, feest de koning vandaag nog even door. In het Paleis op de Dam dineert hij vanavond met maar liefst 150 ‘gewone’ burgers die op 27 april, net als hi...

150 burgers dineren met koning Willem-Alexander: zó moeten ze zich gedragen

Gisteren vierde Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag tijdens een feestelijke Koningsdag in Tilburg. Omdat vijftig een bijzondere mijlpaal is, feest de koning vandaag nog even door. In het Paleis op de Dam dineert hij vanavond met maar liefst 150 ‘gewone’ burgers die op 27 april, net als hij, ook een kroonjaar vierden. 

Té bijzonder

Geweldig leuk, maar ook reuze spannend voor de gasten. Want hoe gedraag je je nou wanneer je met de koninklijke familie aan tafel zit? Etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering gaf in het NOS Radio 1 Journaal een aantal tips. 

Lang en netjes

Te beginnen met de kleding. De dresscode is avondtenue: vrouwen in een lange avondjurk, mannen in smoking. Voor de dames geldt: bij een diep decolleté is een open achterkant niet geoorloofd, en andersom. Ook mogen gasten geen horloge dragen, want “gezelligheid kent geen tijd”.

Wacht op de gastheer

Bij de eettafel wacht je met plaatsnemen tot de koning zit. Is het zover, dan leg je direct een servet op je schoot, waarmee je laat zien klaar te zijn voor het eerste gerecht. Drinken mag pas ná de officiële ‘opening’ van het diner. 

Meet and greet

"Als je een begeleider krijgt toegewezen, moet je die begeleider volgen. De begeleider brengt je naar de koning, waar je pas een hand mag geven als hij jou een hand geeft. Je mag niet zomaar een vraag stellen." Verder tipte Van Weering dat gasten vooral zichzelf te blijven, om zo een ontspannen sfeer te creëren. Ook móet de telefoon op stil en mogen er geen selfies gemaakt worden. 

Bron: NOS. Beeld: Hollandse Hoogte.